Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Odobrena nam je molba za zavjetovanje! Počinje kraj novicijata!



Dragi naši vjerni pratitelji!

Još točno 14 dana i postat ćemo salezijanci!!!

Kako se približavamo tom važnom datumu, vršimo posljednje formalne pripreme... Naime, da bi naši odgojitelji uopće mogli odlučiti da li nas prepustiti zavjetima ili ne, potrebno je prije toga napisati molbu za zavjetovanje. Mi smo ju napisali, predali kućnom vijeću i kućno vijeće (nakon svog vijećanja), je sve pozitivno riješene molbe proslijedilo vijeću pijemontske Provincije koja daje svoju zadnju procjenu.

Danas, nakon dovršetka provincijalnog vijeća, sve su nam molbe pozitivno riješene i sad, recimo to tako, počinje kraj novicijata i službene pripreme za 8. rujna ove godine kada ćemo se po prvi put svečano zavjetovati javno na poslušnost, čistoću i siromaštvo u don Boscovom duhu!!!

Dakle, URBI ET ORBI, Gradu i svijetu objavljujemo svim posjetiteljima da 8. rujna 2008. u Colle don Boscu u 15:30 započinje svečano misno slavlje, kojim predsjeda don Francesco Cereda (vrhovni savjetnik Družbe zadužen za odgoj), na kojem ćemo se zavjetovati te pristupiti salezijanskoj Družbi - ili jednostavno, postat ćemo salezijanci! Vjerujemo da ćete nas imati u molitvama za one koji neće prisustvovati... i na tome Vam hvala!

Inače, molbi je prethodilo ozbiljno pripremanje... Otišli smo u planine na oko 1000 metara nadmorske visine te smo jedan dan bili sami u planinama, svatko je išao na svoju stranu i pripremao se za ovaj važan korak. Iako nas lijepo vrijeme nije baš pratilo, ipak smo otipšli u planine i odvojili se od ostatka svijeta na jedan dan kako bi razmišljali i meditirali uz sve ono što je okruživalo naš život i što će ga okružvati. Svatko je uzeo hranu i već oko 9:30 smo se raspršili u tišini... Povratak je bio zakazan za 17:00 sati. Iako možda djeluje da se u tim trenutcima može odmarati, spavati, sunčati... ozbiljnost "pustinjskog" dana je donijela čitanje i meditiranje naših Konstitucija, kao i dijela Evanđelja kojeg smo odabrali kao slogan godine (Izvezi na pučinu - Lk 5, 1-11), meditiranje don Boscovog sna o 10 dijamanata (koji govori o tome kakvi bi trebali biti salezijanci) te naravno i pisanje molbe za pripuštanje zavjetima. Sve to je ispunilo cijeli naš dan. Središnji susret dana je bilo klanjanje u 17:00 sati u kapelici gdje smo poslije molili večernju. Sa krajem večernje molitve, počeo je pljusak - eto i Bog nam se smilovao pa nam omogućio ovo predivno iskustvo odluke pisanja molbe u najljepšoj katedrali na svijetu - prirodi.

Naravno, došlo je i vrijeme blagog opuštanja, pa smo poslije intezivnog dana, otišli na pizzu u olimpijsko selo napravljeno za zimske igre u Torinu 2006. godine, a i svratili smo u Sestriere da bi vidjeli skijaške staze. I povratak kući.

Na večernjoj smo molitvi 14. kolovoza u ruke vikara pijemontske provincije predali naše molbe. Kako je trenutak iziskivao slavlje, nakon duhovne okrepe, mi Hrvati smo pripremili naše tradicionalne palačinke kao tjelesnu okrepu poslije večere.

Prošli tjedan se nismo javljali jer smo bili na 7-dnevnim duhovnim vježbama koje nam je držao promicatelj postupaka za proglašavanje blaženih i svetih u našoj salezijanskoj obitelji, don Enrico dal Covolo. Ne treba reći da su dani bili predivni, prepuni intezivnih i jako dobro pripremljenih meditacija i naravno šutnje (no, dobro,.. nije trajala cijelo vrijeme). Svakako, kako je dotični savjetnik Kongregacije za nauk vjere... saznali smo pokoju pikanteriju iz Vatikana (onako, novosti koje se povjeravaju na uho)...

I eto, dragi naši, to bi bilo ukratko od nas. Čekaju nas burni dani priprema, posljednjih čišćenja kuće,..., odijela su već spremna i pripremamo se polako pripremiti sve za naše zavjete i za nove novake.

Usput, gledajući naš prethodni post koji je bio iznimno posjećen s obzirom da je bio na naslovnoj stranici bloga, želimo otkloniti još pokoju nejasnoću koja se dala isčitati iz komentara.

Naime, istina je da je tamo jako teško i da se teško živi i da bi bilo dobro s djecom raditi cijelu godinu. No, također smo i napisali da tamo žive tri časne sestre salezijanske koje su cijelo vrijeme s njima i rade tokom cijele godine... posjećuju obitelji, rade s majkama, idu u zatvore i organiziraju oratorij... tako da, iako smo mi u pojačanom sastavu organizirali dječje ljeto, nikako ta djeca nisu zapuštena tokom godine. Dapače, naše časne su i svojim trogodišnjim radom već počele polako mijenjati ono mračnije lice Catanije. Samo toliko.

To bi bilo sve za ovaj put... Javljamo vam se uskoro, a do tada... držite nas u svojim molitvama... Pozdra svima!


Post je objavljen 25.08.2008. u 17:16 sati.