Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Dvije šahovsko - mozaične torte

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Podloga
4 jaja
120 g šećera
160 g brašna
pola praška za pecivo
3 žlice hladne vode
2 žlice kakaa
2-3 žlice mlijeka

Bijela kora
4 bjelanjka
6 žlica šećera
5 žlica brašna

Žuta kora
3 jaja
90 g šećera
120 g brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
1 žlica hladne vode

Smeđa kora
3 jaja
90 g šećera
120 g brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
1 žlica hladne vode
2 žlice kakaa
2-3 žlice mlijeka

Preljev
100 ml ruma
120 ml vode
50 g šećera

Krema
6 jaja
4 žumanjka
120 g šećera
700 ml biljnog šlaga (slatkog vrhnja)
300 g mliječne čokolade
220 g čokolade za kuhanje
1, 5 vrećica bijele želatine u prahu
+
Sirup
150 g šećera
4 žlice hladne vode

Ukrašavanje
500 ml biljnog šlaga
2 kremfixa
Hubba Bubba žvakaće gume (crvene)
srebrne perlice
kokosovo brašno
+
za čokoladni ukras (možete napraviti i nekoliko dana ranije)
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
1 čajna žlica biljnog ulja


Za podlogu (za jednu i drugu tortu):
jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vodom.
Brašno pomiješajte s kakaom i praškom za pecivo i umiješajte u smjesu s jajima.
Po potrebi dodajte mlijeko.
Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm).
Pecite 20ak min na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit ohladite.

Kad se ohladi prerežite ga jednom vodoravno, da dobijete dvije kore. Jedna kora bit će podloga za jednu tortu, a druga kora za drugu tortu.

Možete i svaku podlogu ispeći posebno (svaku od 2 jaja, 60 g šećera, 80 g brašna, pola čajne žlice praška za pecivo, 1 žlice hladne vode, 1 žlice kakaa i 1 žlice mlijeka).


Za bijelu koru:
- od posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer, stalno miksajući da se šećer rastopi, Umiješajte brašno.

Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm).
Pecite 15-20 min na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit ohladite.

Za žutu koru:
- jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vodom.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i umiješajte u smjesu s jajima.

Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm).
Pecite 10-15 min na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit ohladite.

Za smeđu koru:
- jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vodom.
Brašno pomiješajte s kakaom i praškom za pecivo i umiješajte u smjesu s jajima.
Po potrebi dodajte mlijeko.
Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm).
Pecite 15ak min na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit ohladite.

Od kartona napravite okruglu šablonu veličine ispečenih kora (biskvit se stisne kad se ohladi pa mu izmjerite promjer).
Izrežite 4 obruča širine oko 2,5 cm i 1 mali krug).
Image and video hosting by TinyPic

Pomoću šablone od bijele, žute i smeđe kore izrežite obruče.
Image and video hosting by TinyPic


Za preljev, sve sastojke zakuhajte pa ostavite preljev da se ohladi.

Za kremu, dobro izmiksajte jaja i žumanjke sa šećerom. Zatim tu smjesu stavite kuhati "na paru", kad smjesa bude vruća, kuhajte ju par minuta, povremeno miksajući, da se zgusne.

Smjesu premjestite u posudu za miksanje i kratko promiksajte.


Za sirup: stavite šećer i vodu u posudu i zagrijte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi. Kad je rastopljen, pojačajte vatru i kuhajte dok sirup ne dosegne temperaturu od 121°C, odnosno kad se počne «pjeniti», tj. kad se počnu stvarati veliki mjehuri (sirup mora ostati proziran!).
Ako Vam slučajno sirup požuti, izlijte ga u smeće (nemojte direktno u plastičnu vreću, jer će se vreća "rastopiti", izlijte taj požutjeli sirup na nekoliko slojeva novinskog papira, pa onda to zgužvajte i bacite u smeće). Posudu operite vrućom vodom i deterdžentom i onda sve ispočetka – imam ja već iskustva s tim.
Dakle ponovo uzmite 150 g šećera i vodu i to lagano zagrijavajte da se počne «pjeniti» i ovaj put pazite da ne požuti.


Kad je sirup spreman odmah ga maknite s vatre.
Opet promiksajte jaja i zatim vrlo polagano počnite ulijevati sirup u njih, najbolje uz rub posude, a ne u blizinu metlica, kako bi izbjegli prskanje.
Nastavite miksati jaja još 5 minuta.

Namočite želatinu u hladnu vodu i ostavite da nabubri.

Obje vrste čokolade nasjeckajte pa ih zajedno otopite na pari (tako da dno posude ne dodiruje vodu).

Ostavite da se čokolada malo ohladi, ali je još uvijek tekuća. I onda ju umiksajte u smjesu od jaja.

U smjesu od jaja umiješajte nabubrenu želatinu i miksajte da se rastopi.

Izmiksajte šlag i umiksajte ga u smjesu od jaja.


Potrebna su vam dva kalupa za torte. Svaki kalup obložite papirom za pečenje.


I. torta

U jedan kalup na dno stavite smeđu koru za podlogu i tanko ju premažite kremom.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

1. sloj
Na kremu stavite najveći smeđi obruč, ostavite prazninu za kremu pa stavite odgovarajući bijeli obruč pa ostavite prazninu za kremi i u sredinu stavite žuti krug. Biskvitne obruče prelijte preljevom.
Image and video hosting by TinyPic

Praznine popunite kremom (pomoću slastičarske šprice s velikim nastavkom). Kremom napunite i dio uz metalni obruč.
Trebali bi imati podesivi metalni obruč, jer se biskvit stisne za vrijeme pečenja. Ja ga nemam:)
Image and video hosting by TinyPic

2. sloj
U drugom sloju tamo gdje je u prethodnom sloju biskvit ostavite praznine za kremu, a gdje je krema složite biskvitne obruče. I to: prvo je praznina za kremu, onda stavite preostali najveći smeđi obruč, ostavite prazninu za kremu pa stavite preostali najveći bijeli obruč i u sredini ostavite mjesto za kremu. Biskvitne obruče prelijte preljevom.
Image and video hosting by TinyPic

Praznine popunite kremom.
Image and video hosting by TinyPic

3. sloj
U trećem sloju prvo stavite najveći žuti biskvitni obruč, pa ostavite prazninu za kremu, zatim stavite idući smeđi obruč, pa ostavite prazninu za kremu i u sredinu stavite bijeli krug.
Biskvitne obruče prelijte preljevom.
Image and video hosting by TinyPic

Praznine popunite kremom.
Image and video hosting by TinyPic




Image and video hosting by TinyPic



II. torta

U drugi kalup stavite preostalu smeđu koru za podlogu i tanko ju premažite kremom.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

1. sloj
Prvo ostavite prazninu za kremu, a onda stavite preostali najveći žuti biskvitni obruč, onda ostavite prazninu za kremu, pa stavite preostali smeđi obruč, pa opet ostavite prazninu sredinu za kremu.
Biskvitne obruče prelijte preljevom.
Praznine popunite kremom.
Image and video hosting by TinyPic

2. sloj
Prvo stavite najveći bijeli biskvitni obruč, pa ostavite prazninu za kremu, zatim stavite veći od preostala dva žuta obruča i ostavite prazninu za kremu, u sredinu stavite smeđi krug.
Biskvitne obruče prelijte preljevom.
Image and video hosting by TinyPic

Praznine popunite kremom.
Image and video hosting by TinyPic

3. sloj
Prvo ostavite prazninu za kremu, zatim stavite preostali bijeli obruč, pa ostavite prazninu za kremu, zatim stavite preostali žuti obruč.
Biskvitne obruče prelijte preljevom.
Image and video hosting by TinyPic
Praznine popunite kremom.


Ako vam ostane kreme, premažite torte odozgo.

Torte stavite u hladnjak na 2-3 sata da se krema stvrdne.



Image and video hosting by TinyPic



Za čokoladni ukras, nasjeckajte čokoladu i otopite ju na pari zajedno s margarinom i uljem.
Rastopljenu čokoladu ulijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje, ravnomjerno ju razmažite. Kalup bi trebao biti iste veličine kao i kalupi u kojima radite torte.
Image Hosted by ImageShack.us


Stavite nakratko u hladnjak, ali pazite da se ne stvrdne previše. Nožem ili zvjezdastim kotačićem izrežite od čokolade 16 kriški, kao da režete tortu. Stavite natrag u hladnjak da se čokolada potpuno stvrdne.


Od Hubba Bubba žvakaćih guma napravite ruže.

Izvadite torte iz kalupa, odlijepite papir.

Izmiksajte biljni šlag s kremfixom i omažite torte odozgo i sa strane.

Na jednoj torti pomoću slastičarske šprice napravite puslice.

Pažljivo odlijepite izrezane kriške čokolade iz kalupa (pazite da ne puknu).

Na jednu tortu složite 8 čokoladnih kriški, malo u koso, na svaku drugu puslicu od šlaga. Na preostale puslice složite ruže od žvakaćih guma.
Image and video hosting by TinyPic


Na drugu tortu polegnite preostalih 8 trokutastih čokoladnih šnita. Posipajte kokosovim brašnom i srebrnim perlicama.
Image and video hosting by TinyPic



Biskvitne obruče možete slagati i nekim drugim redoslijedom.
Možete napraviti i samo 1 tortu, ako smanjite količinu sastojaka:
- za podlogu: 2 jaja, 60 g šećera, 80 g brašna, pola čajne žlice praška za pecivo, 1 žlice hladne vode, 1 žlice kakaa i 1 žlice mlijeka
- za bijelu koru: 2 bjelanjka, 4 žlice šećera, 3 žlice brašna
- za žutu koru: 2 jaja, 60 g šećera, 80 g brašna, pola čajne žlice praška za pecivo, 1 žlice hladne vode
- za smeđu koru: 2 jaja, 60 g šećera, 80 g brašna, pola čajne žlice praška za pecivo, 1 žlice hladne vode, 1 žlice kakaa i 1 žlice mlijeka
- za kremu Krema: 4 jaja, 2 žumanjka, 80 g šećera, 500 ml biljnog šlaga (slatkog vrhnja), 200 g mliječne čokolade, 175 g čokolade za kuhanje, 1 vrećica bijele želatine u prahu; + Sirup: 100 g šećera,
2 žlice hladne vode



Šahovske torte
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom



Post je objavljen 16.08.2008. u 09:23 sati.