Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/poisonwhisper

Marketing

. . . Iron Maiden - Split - Poljud - 10.08.2008. . . .

"Legendarni britanski heavy metal sastav Iron Maiden održao je u nedjelju navečer spektakularan koncert na poljudskom stadionu pred oko 25.000 obožavatelja. Koncert je kasnio pola sata jer se navodno pjevaču Bruceu Dickinsonu pokvario avion.
Najpopularniji teškometalni band na svijetu posjetio je Split u sklopu svoje ovogodišnje turneje "Somewhere Back In Time" kojom podsjećaju na najveće uspjehe iz prvog dijela tridesetogodišnje karijere.
Oduševljenoj publici koja se na Poljudu okupila iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, a među kojoj je bio i Slaven Bilić, odsvirali su kroz oko dva sata najpoznatije pjesme s prvih sedam albuma, uz neizbježnu "Fear of the Dark", kao jedinu stvar iz devedesetih godina.
Teatralni frontman Bruce Dickinson suvereno je vodio šesteročlani sastav od uvodnih taktova "Aces High", preko "Two Minutes to Midnight", "The Number of the Beast" i "Clairvoyant", do zadnje pjesme odsvirane na (predviđeni) bis "Hallowed Be Thy Name", povremeno dovodeći atmosferu do usijanja, posebice za vrijeme zbornog pjevanja gotovo svih refrena.
Nisu nedostajale ni standardne točke na Maidenovim veselicama, poput izvođenja fanova na pozornicu da zajedno s Dickinsonom otpjevaju dio refrena "Heaven Can Wait" ili goleme lutke Eddiea, čudovišta koje je postalo zaštitni znak britanskih superzvijezda.
Scenografija pozornice bila je u stilu starog Egipta, kao na turneji "World Slavery" iz sredine 80-tih godina prošlog stoljeća, dok su vrhunski lightshow i zvuk, vatreni stupovi i dva velika ekrana upotpunili sliku glazbenog spektakla kakav se u Hrvatskoj rijetko viđa.
Dickinson je istaknuo kako je to dosad najveći koncert Maidena u Hrvatskoj, koju su zajedno s poljudskim nastupom posjetili već tri puta."
Naš put u Split na koncert počeo je u 12:30h kada nam je iz Zagreba krenuo bus za Split. Putovali smo starom cestom 6 i pol sati; predugo. Na Poljudu nas je čekao od sestrične muž (Damir) sa malim (Jan) - (po strani mog dragog). Kada smo konačno izašli na tom kolodvoru odmah su me počele žuljati tenisice i znala sam da to neće biti dobro. Naravno na moje inzistiranje krenuli smo odmah kupiti karte za natrag... No; iznenađenje... nema mjesta u niti jednom busu za Zagreb tokom cijele noći, nema ni u vlaku mjesta do drugog dana navečer, nema ni mjesta za Zadar, Šibenik bilo kuda gdje bi mogli presjedati za Zagreb. Jedina karta je bila za bus u 9h ujutro. I šta sada raditi i gdje biti od kraja koncerta do jutra? Živci su mi još u Zagrebu bili napeti, ali ovo je bio vrhunac... došlo mi je da plaćem... Ovo nam nije ni bio tako jeftin izlet i još ništa ne ide po planu. Auto smo ostavili na autobusnom besplatan parking je samo do 7h, i ne možemo produžiti jer je prva zona; to će biti kazna od 250,00 kn... Samo karte za koncet su 500,00 kn... Put tamo i natrag je 808,00 kn... bez hrane, pića i to cijeli dan i noć... Ukupno sam na wc-e kojih je uslijed puno vode, soka i pive... bilo nekoliko potrošila 21,00 kn.
Nekako smo uz upute Damira došli do Poljuda... raspoloženje mi je popravila ta količina ljudi koja se kretala prema ulazu stadiona. Sam stadion me se dojmio svojom veličinom (prvi put sam na nekom stadionu), ali atmosfera koja je na njemu vladala; jednostavno je neopisiva. Upravo zbog toga što ne mogu opisati tu atmosferu, ostavaljam vam video koji to dosta dobro sažima.
Koncert je završio malo prije 01h sat; a oko 02h smo stigli na kolodvor zajedno sa još tisućama posjetitelja... više nisam mogla hodati od žuljanja tenisica... Noć smo proveli šetajući po rivi, drijemajući u prostorijama kolodvora sa tim gore navedenim tisućama navijaća od kojih su neki malo previše popili pa su spavali i po pločniku ispred kolodvora, rivi... Nitko nije spomenuo prometni kolaps Splita; da je spreman ugostiti takav broj posjetitelja ali nije u mogućnosti osigurati i prijevoz tokom noći u druge gradove. Poslije pola tri nije otišao niti jedan bus sa kolodvora do pola šest ujutro. Zar je takav veliki problem bio uvesti izvanredene linije kada su vidjeli da im je u grad došlo barem preko 10.000 ljudi? No, preživjeli smo noć bez spavanja... kad se malo razdanilo otišli smo prošetati Splitom do vremena polaska busa... Bus je krenuo par minuta poslije 9h, a mi smo prespavali gotovo cijeli put do Zagreba... dragi je odmah otišao raditi u popodnevnu smjenu, a ja doma na kućnu njegu mojih nožica koje su ozbiljno povrijeđene... Ne znam da li ćemo tako skoro na koncert van Zagreba... ja čekam utakmicu Hrvatska-Engleska...

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us
Post je objavljen 13.08.2008. u 01:41 sati.