Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Obračun se nastavlja


Ovaj puta iz pera našeg poznatog kvizaša, kažu Hrvata s najvećim IQ - Roberta Pauletića, možemo pročitati svu gorčinu zbog odnosa prema našem kickboksaču - boksačkom olimpijcu Marku Tomasoviću.

Evo pa pročitajte tekst kojeg prenosim iz Slobodne Dalmacije:

LAŽEŠ MELITA - Splitski borac i član kluba Pit Bull ogorčen je jer na Olimpijske igre mora sam, Hrvatski boksački savez ne dopušta mu da vodi trenera Antu Matasa!

Boksač Tomasović žrtva je obračuna u savezu


General Kruljac, prvi čovjek Saveza iz osvete šikanira dalmatinski boks, a najviše pati olimpijac Marko Tomasović

Piše Robert Pauletić


Bajka o Marku Tomasoviću, prvome splitskome boksačkon olimpijcu u superteškoj kategoriji, dobiva nevjerojatan tijek koji ne bi mogli smislit ni Perrault i braća Grimm zajedno. Umisto da bude blistavi hrvatski princ boksa naš Marko je – Pepeljuga. Ne samo on, cili dalmatinski boks bačen je na konope, ispljuvan, ponižen, natiran da trpi hirove zle purgerske maćehe.

Olimpijski bal je prid vratima, a Marko za pripreme, unatoč čvrstin obećanjima od Hrvatskog boksačkog saveza nije dobija – niti kune. Dres, trenerka s hrvatskin obilježjima? Njente, to bi valjda Tomasović triba sam sašit! Cili trošak priprema, sve do zadnje lipe, ide na teret Markova kluba “Pit bull” i pojedinaca koji podržavaju splitskog boksačkog viteza.

Nema dresa za šampiona

Skužajte, Savez mu je ipak nešto providija: za nagradu za plasman u olimpijski ring prije nekoliko miseci uručili su mu jednu kuvertu, a u njoj – dvi iljade kuna! Koja sramota, taman za tri bočice vitamina. Naravno, svi su se iz Saveza i Olimpijskog odbora tili slikat s njin kad se plasira na Olimpijadu, iako su mu čak i na ringu u Pescari, di se izborija za Kinu, podmetali noge.

Sve donedavno govorilo se o ciklusu pripremnih mečeva u Australiji, pa se uskoro pokazalo da je i to samo još jedna u nizu praznih laži onih koji vode Savez. Sad je na redu finale apsurda: u Peking s Tomasovićen ne smi ić ni trener, splitski boksački zanesenjak Ante Matas, koji ga vodi deset godina i najzaslužniji je za njegov trijumfalni uspon. Ante Matas je, čini se, jedina dobra vila u ovoj priči, ali su mu iz Zagreba bez riči oduzeli štapić i slomili ga priko kolina.

Ne smi bit uz svoga borca u kantunu ringa, iako se Matas čak nudija da će iz svoga džepa platit put u Kinu. Ne može, Tomasović mora ić sam. To je, da povučemo usporedbu, ka da uz Blanku ne mogu ić ćaća i Bojan Marinović, nego joj neko iz Zagreba pošalje uredskoga birokrata iz atletskog saveza da joj pruža podršku i na zaletištu viče: “Ti to možeš: ajmo priko 215”!

Trulež u Savezu

Drugi naš boksački olimpijac, Marijo Šivolija, međutim, ima pravo na svoga trenera Živkovića, koji ide s njin u Peking. To je i u redu, ali zašto je onda samo Tomasović Pepeljuga? Zato šta je Dalmatinac? U ovoj tužnoj bajci ima i ružna maćeha, ma mogla bi glumit u Disneyjevoj verziji “Pepeljuge”, tako je uvjerljiva.


Photo by : Joško Šupić / CROPIX


To je Melita Lochert, glavna tajnica i glasnogovornica Hrvatskog boksačkog saveza, kako se voli potpisivat. I sam san upozna tu damu, na boksačkon prvenstvu svita u Chicagu, prošle godine. Matas i ja čudili smo se kako se to boksačkome savezu isplati da u Chicago (i bilo di drugdi) pošalje gospođu Lochert, bivšu novinarku za koju niko nikad nije čuja, te koja vriđa i ponižava struku.

Ko zna kolike su joj bile dnevnice za to putovanje, i ko joj je financira svakodnevni šoping u Chicagu (di san je osobno viđa većinon po robnin kućama)? Šta je pozadina cile ove čudne priče? Na čelu Hrvatskog boksačkog saveza je general Kruljac, čija je Melita pouzdanica. Nedavno je Savez skinija glavu selektoru Peri Tadiću, uglednome stručnjaku koji je niz godina vodija reprezentaciju.

Ljudi iz dalmatinskog boksa, ka i skoro svi boksački predstavnici regija iz ostatka Hrvatske, nisu podržali tu odluku, pa je Kruljac napravija dotad neviđenu stvar: raspustija je i smijenija kompletan Izvršni odbor, ljude koje je sam izabra, samo da bi ipak moga škartat Tadića. Ka posljedica toga Savez i danas iz osvete šikanira cili dalmatinski boks, a najveća žrtva je sportski heroj, olimpijac Tomasović, ni kriv ni dužan.

Generala Kruljca, međutim, jedva da je iko ikad i vidija, on se u Savezu ne pojavljuje, i sva moć transferirana je u ruke “maćehe” Melite, koja sebi prisvaja pravo da dili lekcije pravin boksačkin entuzijastima. To šta je Savez otira Peru Tadića u konačnici je Tomasoviću (i ostalim boksačkin reprezentativcima) oduzelo vođu i selektora.

Ni sad, posli šest miseci, nije baš jasno ko je selektor i ima li ga uopće, a u Savezu vlada teška trulež. Tomasović se, unatoč tome šta je svojedobno u Pescaru iša “sam ka pas”, na opće čuđenje uspija briljantnin borbama plasirat na Olimpijadu. Da ne bi slučajno za Hrvatsku uspija osvojit i medalju, sad su mu za “akciju Peking”, u superteškoj kategoriji, koju u svitu zovu “ogledalo nacije”, oduzeli trenera koji ga je stvorija.
Metli barjak, Marku metla

Iz Saveza trube kako postoje kvote koje nameću domaćini, pa s borcima ide “0.55 stručnih osoba” (!), ali to su prazne priče iz literarnog ciklusa “Lažeš, Melita” jer, usporedbe radi, neki drugi boksači u istoj kategoriji idu u Kinu ne samo s osobnin treneron, nego i s osobnin maseron, šoferon i psihologon! A naš bidni Tomas - sam samcat. Marko Tomasović je posla pismo Boksačkon savezu, u kojemu traži da uz njega u ringu u Pekingu bude trener Ante Matas.

Niko mu se nije udostojija ni odgovorit. Čini nan se ka da bi tajnica Melita najviše uživala kad bi našemu olimpijcu mogla za nagradu uručit metlu, pa neka mete ring u Pekingu. A tu bi metlu sama mogla sto puti bolje iskoristit, barenko joj Savez ne bi triba platit avionsku kartu za Kinu.

Koja karta?

Na lanjskome prvenstvu svita u Chicagu Ante Matas, trofejni trener i osnicač ženske boksačke reprezentacije, tvorac olimpijca Marka Tomasovića, od gospođe Melite (Saveza) nije moga dobit, pazite sad - ne avio kartu za Ameriku, to ionako nije očekiva - nego niti unaprid obećanu kartu za samu priredbu. Mora je sam izbrojit 35 dolari na blagajni. "Došli su neki naši novinari pa smo odlučili vaše karte za mečeve dati njima", objasnila mu je gospođa Lochert mrtva ladna.





Na žalost, na sve ove optužbe prema vrhu Boksačkog saveza, nisam pronašao nikakvog službenog odgovora. Ako ga nađem, zasigurno ću ga prenijeti i na ovim stranicama. Ono što sam neslužbeno čuo, kažu da sve to nije istina i da Pit Bulovci izvrću činjenice.


Eto.





Post je objavljen 16.07.2008. u 23:59 sati.