Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Ljetno viktorijanstvo


Dok su mnogi čitatelji u ovim vrućim danima privrženi laganom ljetnom štivu, naravno da uvijek postoje i oni koji će odabrati klasik za plažu, nešto što će ih držati još neko vrijeme nakon što pročitaju. A ako ste usto i ljubitelj viktorijanske književnosti, Velika očekivanja vam predstavljaju najpoznatiji roman Johna Fowlesa - Žensku francuskog poručnika!

Sarah Woodruff je žena koja u svjetski poznatom engleskom gradiću Lyme Regisu (a kojega je proslavila davno prije Jane Austen), 1867. godine odlazi na obalu mora i sjetno gleda u daljinu. No, mještani ju ne zovu Sarah, već Tragedija, što upućuje na priču o kajanju koju ona u sebi žustro čuva. Također, mještani su joj dali i prostačko ime - Ženska francuskog poručnika - no rijetko tko zna tko je bio taj poručnik i kakve ona grijehe ima s njim. Rijetko tko ju uopće poznaje. I kad se jednoga dana zaručeni Charles Smithson i Ernestina Freeman odluče prošetati obalom, on ostaje zapanjen pojavom žene crvene kose koja sjetno čeka obgrljena crnim ogrtačem i kao da nikoga ne primjećuje u svojoj boli. Tko je ona? Što čeka? Nanose li stanovnici Lymea njoj nepravdu ili je zaslužila svoju bol?

Fowles nije živio u viktorijanskom dobu, on je prilično suvremen pisac (dodajmo tomu činjenicu kako je ovaj roman po prvi puta objavljen 1969. godine, dakle davno nakon što je devetnaesto stoljeće skončalo), no to ne umanjuje njegovu mogućnost prenošenja kako političke, tako i socijalne atmosfere ondašnjeg društva. Ukoliko ste čitali Thomasa Hardyja, lako ćete u glavnim likovima ovoga romana prepoznati karakteristike njegovih, pošto je bio veoma važan utjecaj za nastanak ovoga romana - Tess d'Urberville je poslužila kao model za Sarah, dok je Jude poslužio kao predložak za Charlesa. Cijelim pripovjedanjem, Fowles je dakako prožeo i teoriju evolucije Charlesa Darwina, jasno pokazujući kako prirodni zakoni vrijede i u društvu, dok učinak svojih riječi jasno pojačava poezijom Matthewa Arnolda i Lorda Tennysona. Čak i ime Charles, u ovome je romanu korišteno na više mjesta, kako bi se gotovo renesansiralo viktorijanskog čovjeka, tako ga sveobuhvaćajući u krugove i Darwina i Lyella, ali i Dickensa.

Po ovome romanu je snimljen već 1981. godine i istoimeni film s Meryl Streep i Jeremyjem Ironsom u glavnim ulogama.

B. D.


Post je objavljen 07.08.2008. u 23:14 sati.