Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Završen međunarodni molitveni festival mladih u Međugorju

06.08.2008 | 15:38 | IKA V - 104876/8

Na Festivalu sudjelovalo više od 30.000 mladih iz 60 zemalja svijeta

Međugorje, (IKA) – Pokraj velikoga zavjetnoga križa izgrađenog prije 74 godine na brdu Križevac u Međugorju na 450 m nadmorske visine misom u srijedu 6. kolovoza završio je 19. međunarodni molitveni festival mladih. Tema ovogodišnjeg susreta bila je u skladu s temom nedavno završenog susreta mladih u Australiji: "Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci" (Dj 1,8). Festival je počeo 1. kolovoza večernjim molitvenim programom s vanjskog oltara župne crkve svetoga Jakova u Međugorju. Više od 30.000 mladih iz 60 zemalja sa svih kontinenata pozdravio je međugorski župnik fra Petar Vlašić.
Misu je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar. Nakon mise sudionici su proveli sat vremena u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom. Potom su članovi zajednice "Milosrdni Otac" iz Majčina Sela scenskim prikazom dočarali kako im je zajednica pomogla da se oslobode ovisnosti. Program festivala: predavanja, svjedočanstva vjere i života, oslobađanja od ovisnosti i slična protkana glazbom i pjesmom međunarodnog festivalskog orkestra i zbora mladi su pratili svakoga dana od 9 do 12, te od 16 do 18 sati kada svi su svi zajedno sudjelovali u redovitom večernjem molitvenom programu u Međugorju.
Krunica i molitva vjernika molila se na 27 svjetskih jezika. Tijekom cjelodnevnog programa svakoga dana festivala mladi su pristupali sakramentu pomirenja. Na večernjim se misama svake večeri pričestilo oko 20.000 vjernika, a u koncelebraciji je u prosjeku sudjelovalo 378 svećenika svake večeri.
Nakon večernje mise organizirana su klanjanja, druge večeri cjelonoćno, procesija kroz župu, zajednica Cenacolo izvela je vrlo zanimljivu predstavu, a 5. kolovoza, posljednje festivalske večeri mladi su nakon mise proveli sat vremena u klanjanju, da bi se potom opraštali uz pjesmu.
Kao i prethodnih godina i ovogodišnji je 19. međunarodni molitveni festival mladih završio misom rano ujutro na blagdan Preobraženja Gospodinova. Misu je predvodio fra Danko Perutina. Razmatrajući evanđelje, u propovijedi je istaknuo: "Petar želi trajno sudjelovati u ovom događaju i kao da se ne želi vratiti u stari način življenja. Međutim, s Tabora se mora vratiti. I mi se moramo vratiti s brda Križevca na kojemu se sada nalazimo. Kao što se učenici nisu vratili sami, vratili su se sa svojim Gospodinom, i mi ćemo se vratiti zajedno s Njime, i ponijeti ga u svoje obitelji, naše zajednice, naša radna mjesta, svugdje gdje se budemo kretali svjedočeći jedinoga pravoga, istinitoga i živoga Boga".
Za sudjelovanje na festivalu mladima je zahvalio župnik župe sv. Jakova u Međugorju fra Petar Vlašić. Istaknuo je kako je naša Crkva mlada, Crkva koja živi, te kako je nakon nedavnoga Svjetskog susreta mladih u Australiji ovaj skup mladeži u Međugorju jedan od najvećih ove godine u Katoličkoj crkvi.
Jubilarni 20. molitveni festival mladih trebao bi se održati u ustaljenom terminu od 1. do 6. kolovoza 2009. u Međugorju.

Post je objavljen 07.08.2008. u 11:18 sati.