Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/manekineko

Marketing

Matsumoto, dio prvi: šetnja do dvorca

Matsumoto je lijepi gradić u Japanskim Alpama, shodno tome ponešto hladniji od nizina. Dva sata ekspresom od Nagoye a jedan od olimpijskog Nagana, nije baš nejapanskim turistima na udaru. Glavna atrakcija mu je dvorac, jedan od 4 koji su proglašeni nacionalnim blagom. Dva sam već posjetila: Himeji-jo i Hikone-jo, a četvrti je Inuyama-jo blizu Nagoye koji mi je bio u planu i do kojeg sam doprla sutradan. Osim dvorca, zaštitni znak Matsumota su temari lopte, krpenjače ukrašene svilenim koncem za koje sam prvi put čula u Lone Wolfu. ;) Ovo je također bio prvi službeni izlet novog fotića.

Pokraj kolodvora stoji spomenik Banryuu Shoninu.
Photobucket
Banryu je budistički svećenik koji se prvi popeo na najznamenitiji vrh Japanskih Alpi, u doba dok se još nisu tako ni zvale... Penjao se u brda kao dio meditacije i bogoštovlja a ne kao rekreativac, ali svejedno su ga proglasili ocem japanskog alpinizma.

Žabe su čest motiv u Matsumotu.
Photobucket

Stilski Matsumoto je mješavina tipičnog japanskog grada i europskog utjecaja, što ukupno ostavlja ugodni dojam, pogotovo što nije čudovište od betona i asfalta kao Tokyo i Osaka (i dijelovi Kyota, recimo).
Photobucket

Photobucket

Photobucket
Cvijeća ima posvuda - uz cestu, na kandelabrima... dok ga nisam vidjela nisam ni shvatila koliko uljepšava grad, rijetko ga se ovako viđa po drugim japanskim gradovima.

Photobucket

Photobucket

Metoba-gawa (gawa = kawa = rijeka)
Photobucket

Photobucket
Ne znam, al' je cool.

Photobucket

Sjajno rješenje za knjižaru!
Photobucket

A evo i pravog dvorca...
Photobucket

Nije veličanstven kao onaj u Himeji, tako da je prvi dojam malo razočaravajući. Ako kanite obići sva 4 spomenička dvorca, preporučam suprotni redoslijed od mojega, s Himeji-jo kao šećerom na kraju. ;)

Photobucket
Matsumoto-jo (jo = dvorac) zove se još i Karasu-jo, Vranin dvorac, iz očitih razloga. Koliko je himeđski Shirasagi-jo (Dvorac bijele čaplje) bijel, toliko je Matsumoto-jo taman.

Photobucket

Slijedi malo iživljavanja sa zumom, popraćeno grohotnim smijehom dok sam uživala u rezultatima. Mislim da je par Japanaca u prolazu bilo uvjereno da mi nisu sve na broju... Zadatak vam je, ako ste voljni, pronaći donje detalje na gornjoj slici. ;)
Photobucket

Photobucket
Bwahahaha, vidi se grb na zabatu preko jarka! :D

Photobucket
Vidikovac/paviljon, nadograđen u mirna vremena da bi gazde mogle pijuckati čaj i uživati u pogledu.

Jednom kad se navikneš na veličinu, Matsumoto-jo je zapravo prilično sladak i sjajno smješten.
Photobucket

Nastavlja se. Sve slike na Photobucketu.


Post je objavljen 06.08.2008. u 16:09 sati.