Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Dusan Kovacevic-2O SRPSKIH PODELA(SRBA NA SRBE)

04 PODELA
PATRIOTE I IZDAJNICI

A ON CE TI OPROSTITI STO TE JE TUKAO...

"KO JE SRBIN I SRPSKOGA RODA;
I OD SRPSKE KRVI I KOLENA;
A NE DOSO NA BOJ NA KOSOVO;
NE IMAO OD SRCA PORODA;
NI MUSKOGA NI DEVOJACKOGA!
OD RUKE MU NISTA NE RODILO,
NI U POLJU BJELICA PSENICA;
NI U BRDU VINOVA LOZICA;
RDJOM KOPO DOK MU JE KOLENA!"

UOCI KOSOVSKOG BOJA car Lazar upucuje najpoznatiju srpsku"opomenu"-kletvu,svim"potencijalnim"izdajnicima,
kune,a istovremeno moli,preklinje,da se svi"od srpskoga roda"odazovu i pojave na kosovskom polju,gde se u jednoj bici-sudbinskom boju,odlucuje o opstanku naroda i zemlje.
Po predanju,vecina je dosla na Kosovo(i bez poziva),ali,"bi izroda koji se ne odazvase",racunajuci,valjda,da ce boj biti"uspesan"i bez njih,a ako-ne daj boze,"krene naopako",bio bi sevap da neko prezivi.
Na Kosovu,u bici koju oglasise zvona crkava sirom Evrope(prerano),kao"veliku pobedu hriscana",izginu"sve cestito i valjano".Ono(malo)sto se nije"odazvalo",pritaji se po sumama,klisurama i planinama,ili nastavi da zivi kao"slobodno roblje",sluzeci"drugoj veri na svojoj zemlji"-prezivljavajuci izmedju"koca i konopca".
"Dezerteri sa Kosova",povlacili su se sve dalje i dalje od puteva,i sve vise i vise od pasnjaka,polja i obradive zemlje,
skrivajuci se u oblacima-medju planinskim vrhovima,gde su im jedini gosti bili-orlovi,koji,davno,naselise litice,kanjone i,na kraju zastave.
U tim vrletima,bespucima,neboderinama,gde se zemlja merila sakama,a zetva kapama,u kamenim kucama,na kamenim lezajevima,po kamenim krovovima,sa kamenom pod glavom,izrodise"kamenu decu"-jaku,cvrstu,stamenu,otpornu na led,sneg i mecavu od septembra do maja,sa prolecem i letom tek tolikim da se covek umije na suncu.
I ta deca("izdajnika")dobise decu,i njihova deca decu,i deca te dece decu,i,tako,stotinu i stotinama godina,do dana danasnjeg,kad se jos neko od njih pojavi na vrleti-sto rekose-"kao od stene odvaljeni",divovskog rasta i orlovskog nosa,govoreci jezikom predaka,svetle kose i svetlih ociju,u bespucima sacuvanim od"danka u svadbama".
Bez obzira na izgled,govor i mesto rodjenja,svi smo mi-po nekima,"deca-potomci izdajnika sa kosovskog bojnog polja".Milioni koji se nisu rodili,"potomci"su izginulih,"boljih Srba",dok smo svi mi rodjeni,ocigledno,i bez sumnje,
deca"dezertera,kukavica,i poturica".Pa,kao takvi,-nikakvi,nosimo krst"Lazareve kletve",te nam se narod"slabo radja",od ruke nam"nista ne polazi",jer se"rdjom"i ne moze nesto valjano napraviti.Kao u antickim dramama,greh otaca stize"na naplatu"deci,te nam Kosovo ostade i postade vecito"bojno polje",koje saceka sve nas-potomke prapredaka,
izdajnika.
Od"Knezeve kletve"(pre 8 vekova),pa do dana danasnjeg,podela na Patriote i Izdajnike ne zastareva,ne jenjava,ne posustaje u zestini,besu mrznji,ni u miru,ni u ratu,ni u dobru ni u zlu,ni u vrhu drzave,ni u"dnu"naroda,"ni po babu ni po stricevima",uvek pri ruci za sve(ne)prilike,za sve privatne,licne,javne,drzavne i politicke(zlo)upotrebe.
Kad za nekoga ne postoji nista konkretno optuzujuce,nista kompromitujuce,nista"materijalno dokazivo",a doticnog valja ocrniti,pri`apsiti ili za glavu skratiti,najjednostavnija i najsigurnija optuzba i osuda(bez suda)je-Izdajnik.
Sta je,taj i taj?
Izdajnik!
Sta je,i koga je izdao?
Zemlju,narod,istoriju,tradiciju,veru...
Dosta.Dovoljno.
S vremena na vreme,Patriote i Izdajnici smenjuju se na vlasti,revolucionarnim promenama,prevratima,drzavnim udarima,atentatima,progonima...I,kako se ko domogne"prestola",istog dana optuzuje"porazenu stranu"za izdaju,tako da Patriote preko noci postaju Izdajnici,a dojucerasnji"provereni izdajnici"-Patriote.
Ringispil se zaustavi,obicno,s jeseni,kada dodje do smene na stolicama,posmatraci sedaju u korpe,a uzivaoci silaze i pocinju da opsluzuju,uz sistematsko kvarenje"masine za letenje".
Tokom vekova,Patriote i Izdajnici vodili su nemilosrdne obracune,sa brojem zrtava priblizivim okupatorskim ratnim stradanjima;ratovi"domace radinosti"-mi sa nama,doveli su nas do ovoga sto danas jesmo,a mogli smo biti-da je bilo"kucnog reda",ono sto danas nismo.

P.S.
Podele ce nam,verovatno,doci glave i(ovo malo)preostale zemlje.
Kad bi,recimo,ova podela bila"tolerantnija"-bez mrznje,gorcine,predinfarktnog besa,zivot bismo"trosili"na prakticnije,
korisnije i pametnije poslove,ako nam je(vec)sudjeno da se svadjamo,sekiramo i,do bola,nerviramo.

Post je objavljen 06.08.2008. u 01:44 sati.