Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskrenii

Marketing

5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Polaganje vijenaca povodom Dana domovinske zahvalnosti. Kaštela, 04. kolovoz 2008.

HRVATSKA SLAVI DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, SJEĆAJUĆI SE 5. KOLOVOZA 1995. KADA JE U AKCIJI OLUJA OSLOBOĐEN GRAD KNIN, SREDIŠTE SRPSKE POBUNE OD POČETKA 90-IH

Akcijom Oluja oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bila je kruna akcije. Akcija je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik države dr. Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama. U ranim večernjim satima 4. kolovoza javnost je upoznata s time da akcija teče prema planu. Te večeri Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok, svega su nekoliko kilometara od Knina koji je u okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima. U subotu, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava.
Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. U nedjelju, 6. kolovoza, stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica... Dan kasnije, 7. kolovoza, tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug završena. Poginulo je 174 i ranjeno 1430 pripadnika hrvatskih snaga.
(Preneseno sa Portala grada Kaštela)

Post je objavljen 05.08.2008. u 11:17 sati.