Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/perdido

Marketing

Book-case ...1

''Prvo što sam opazio bila je prozirnost zraka i snažna zelena boja krajolika. Nigdje ničeg nježnog. Udaljeni se bregovi nisu stapali s nebom, već su se isticali poput stijena, tako blizu da sam ih gotovo mogao dodirnuti. Ta me je blizina iznenadila, pa sam osjećao isto što osjeća dijete kada prvi puta pogleda kroz teleskop. Predmeti oko mene isticahu se svojom čvrstinom. Vlati trave bijahu nalik oštricama, stršeći iz mnogo mlađeg i tvrđeg tla od onog koje sam ja poznavao.''
Tako započinje ''Kuća na obali'' spisateljice Daphne du Maurier. Tema romana je vraćanje u prošlost, ali i pouka da je jedini moguć život u sadašnjosti. Ovo je priča o izumitelju Magnusu koji je otkrio čudnovatan eliksir za povratak u prošlost, te njegovu prijatelju Richardu koji prvi kuša čarobnu moč napitka. Susreti s ljudima bivših vremena, njihovi problemi i način života počinju Richarda zaokupljati, pa on više ne može živjeti izvan te opijenosti, jer mu ona pruža jedini životni smisao.
Poremećena osjećaja za vrijeme i zbilju Richard provodi u ludilu, jer mu je sadašnjost postala nesnosno tegobna, a izumitelj Magnus, također predan toj tlapnji vlastitog uma, završava kao žrtva svojeg otkrića. Opijen eliksirom, utonuo u prošlo vrijeme misleći da sjedi usred prekrasne livade sanjari o ljepotama prošlosti, ali u javi on sjedi na željezničkoj pruzi ispred tunela, te svoj život završava pod kotačima sadašnje zbilje.

Image Hosted by ImageShack.us

Odlična knjiga, preporučio bih ju svakome. Možda nije ljetno štivo, ali svakako obiluje mnoštvom odličnih opisa koji vam pomažu da se stopite sa svijetom iz ovog romana.
Citiram još dva dijela iz knjige koji su mi odlični...
''...ali ja još uvijek nisam znao što sam mu sve ispričao. Vjerojatno mješavinu svega što sam ikada mislio ili učinio od svoje treće godine. Poput svih liječnika psihoanalitičara, on je sve to povezao i zaključio da sam čovjek naklonjen homoseksualnosti, da od rođenja patim od kompleksa majke i očuha, da osjećam odbojnost prema seksualnim odnosima sa svojom ženom jer je bila udovica i da sam duboko potisnuo želju da legnem na travu s nekom plavojkom iz svoje mašte.''
''Sahrani me na rubu klisure, Robbie! Tamo će moje kosti moći mirisati more.''

Post je objavljen 02.08.2008. u 16:17 sati.