Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/symphonicallove

Marketing

Roses..roses...

Ruža je cvijet izuzetne ljepote, oblika i mirisa, cvijet ljubavi. Neki tvrde da u rajskom vrtu prevladavaju upravo proplanci ruža.
U Grčkoj mitologiji ruža je Afroditin cvijet i znak je života, ljubavi i ponovnog rođenja.
Bahus je osvojio jednu nimfu trčeći za njom oko ružinog grma, jedan trn se zakačio za njenu haljinu, a šarmantini je Bahus u znak zahvalnosti okitio taj grm nježnim cvjetovima u boji nimfinih obraza.
Afroditi, boginji ljubavi i plodnosti Grci su prinosili ružu, djevojke nosile vijence bijelih ruža prilikom ceremonijalnih svečanosti, a posipanje puta po kojem hoda mlada laticama ružinog cvijeta datira još iz tog vremena. Biblijska priča donosi Mariju Magdalenu koja je suzama zalila crvenu ružu koja je od njenih suza postala bijela.
U rimskom carstvu vijenac od ruža se koristio za kićenje vojskovođa, za odlazak u rat.
Ruže su simbol radosti, zadovoljstva i ljubavi, a u kršćanskoj simbolici znače ljubav, kao što je lotusov cvijet u istočnjačkom ili narcis u grčkom svijetu. Nekad su ruže bile bijele. kad je nekoliko kapi krvi Venere kapnula na nekoliko ruža od tada postoje, crvene, ružićaste i ruže drugih boja.
Na šta vas podsjećaju ruže?
Romantičarska klasika...nešto što je općepoznato, ali svejedno nije postalo isfurano...
Nakon godina i stoljeća darivanja tog prekrasnog cvijeta neki ljudi i dalje ne znaju značenje određene njezine boje, osim da crvena boja ruže simbolizira ljubav i strast cerek pa je ta boja ruže do danas najdarovanija. E pa ljudi...malo promjene nikome ne škodi.. fino

Crna ruža

Tehnički gledano crne ruže zapravo nisu crne, već vrlo tamna nijansa crvene boje. Jasna je povezanost crnih ruža i smrti i žalovanja.Postoje bezbroj priče i pjesme u kojima se spominje njeno postojanje, još toliko kultova u kojima se također spominje njeno značenje. Ima i bezbroj ukrasa u obliku crne ruže ali prava crna ruža ne postoji, nažalost, ali zato, sada znam da ih otprilike, trenutno postoji oko 150 vrsta među kojima ima jedna čiji je naziv Black Magic.

Crvena ruža

Najraširenija i najpoznatija od svih ruža – crvena!
Ah, da je barem svijet pun ljubavi kakvu šalje crvena ruža. Naime, ona znači jednostavno i obožavano: 'Volim te!'
U narodnoj predaji crvena se ruža sadi uz ograde i kuće kako bi stanovnike štitila od urokljivih očiju. Ali glavna zadaća ruže je ljubavna magija svih vrsta.
Na nekim grobljima vjeruje se da je ostavljanje crvene ruže na grob u čast Vragu, odnosno, ostavlja se crvena ruža kao njegova ruža, da nebi razorio grob i oteo tijelo koje počiva bez duže te od tijela načinio njegovog slugu.

Ružičasta ruža

Tamnoružičasta ruža znači 'hvala', dok svijetloružičasta označava radost, slatkoću, ljupkost.
Označava otmjenost, nježne osjećaje ljubavi (zaljubljenosti). NIje toliko strastvena kao crvena.

Narančasta ruža

Narančasta boja je povezana sa strašću.

Bijela ruža

Bijela boja je boja nevinosti, čistoće i svetosti.

Žuta ruža

Nikad, ama baš nikad nemoj slati žute ruže nekome tko te romantično zanima jer žuta ruža označava prijateljstvo - jednostavno i iskreno prijateljstvo, i samo to!
No, kad se radi o buketu žutih ruža, stvar je 'malčice' drugačija – buket možeš poslati ili uručiti onoj koju želiš nogirati vrlo, vrlo skoro.
generalno označava ljubav koja umire ili platonsku ljubav, ali u germanskoj kulturi žuta ruža označava ljubomoru, nevjeru.


To bi bile najpopularnije boje ruža..
Iako mi je zanimljivo ovo što koja boja predstavlja i znači, iskreno mi to previše ni ne predstavlja. Dobro, ništa mi ne znači.
Lijepo je dobiti od nekoga ružu, uživati u njoj a ne cjepidlačiti koje je boje ona i koji je njezin dublji smisao.
Zato uživajte! wave


Post je objavljen 31.07.2008. u 23:02 sati.