Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/symphonicallove

Marketing

Kobni broj 27 i ostale manje poznate brojke

Poznato je da su brojne glazbene zvijezde i nešto manje zvijezdice umrle premlade, ponajviše svojom zaslugom. Bilo kako bilo, ostavile su traga u glazbenom svijetu te ću ih u spomen svima njima sada i spomenuti.

Kurt Cobain- 20.02.1967., Aberdeen-05.04.1994., Seattle.


Vođa legendarne grupe Nirvana. Bio je oženjen sa ženskim liderom grupe Hole, Courtney Love te su dobili kćer Francis Bean. Bili su poznati po vezi punoj skandala te eksperimentiranju sa drogama. Kurt je počeo koristit drogu zbog bolova u želucu koji su postajali sve veći. Zapadao je u sve veću depresiju. Na pozornici je bio druga osoba, Kurdt, kako se potpisivao u svim pismima. Bila je to njegova druga ličnost, puno sretnija od njega samoga.
Umro je sa 27 godina, točnije počinio je samoubojstvo u svom domu u Seattleu. Nakon brojnih neuspješnih pokušaja samoubojstva heroinom, konačno je uspio na mnogo krvaviji način.
Neki još uvijek sumljaju je li to on zaista sam počinio ili je bio nečija žrtva.
Iza njega su ostali brojni hitovi koji i danas podsjećaju njegove brojne fanove na njegovu veličinu koja se nije smanjila nakon njegove smrti nego se samo povećala.



Ovaj njihov spot okarakteriziran je kao najčudniji i neshvatljiv. Sam Kurt je rekao da likovi iz toga spota potječu iz njegovih snova.

Jim Morrison-08. 12 1943., Florida- 03. srpnja 1971., Pariz.


Bio je frontman skupine The Doors koja se danas, ponajprije zahvaljujući Morrisonu, smatra jednom od najkarizmatičnijih i najutjecajnijih grupa u povijesti rocka.
Ekscesi na koncertima postajali su sve izraženiji (na koncertu u The Dinner Key Auditoriumu pokušao je izazvati nerede), a razmjerno tome raslo je i obožavanje publike koju je Morrison mogao sustavno vrijeđati a da mu to nitko ne uzme za zlo.
Kratak i eksplozivan život Jima Morrisona naposljetku je završio uz djevojku Pamelu. Nakon snimanja albuma 'L.A. Woman' Pamela je postala sve zabrinutija zbog Jimova opijanja, a on zbog njene ovisnosti o heroinu. Odlučili su malo predahnuti, pa su 1971. godine preselili u Pariz, na odmor koji je trebao potrajati dulje vrijeme i tijekom kojeg se Morrison imao namjeru dublje posvetiti poeziji.
3. srpnja 1971. Pamela našla Jima mrtvog u kadi u njihovom iznajmljenom stanu, a uzrok smrti nikad nije pouzdano potvrđen. Općenito se smatra da je Jim Morrison u 27. godini umro od predoziranja heroinom, iako je u igri još nekoliko objašnjenja.



"Suoči se sa svojim najdubljim strahom. Poslije toga, strah gubi snagu. Nestaje i osnovni strah - strah od slobode. Najzad si slobodan"- Morrison.

Jimmy Hendrix-27.11.1942.,Seattle- 18.09.1970., London.


Jedan od najpopularnijih glazbenika u povijesti rocka . Obogatio je glazbu ostavivši iza sebe naslijeđe koje se duboko ukorijenilo u nekoliko glazbenih žanrova. Ponikao iz bluesa, odrastao kroz rock n roll, Hendrix je podjednako zaslužan i za nastajanje hard rocka i heavy metala.
Hendrix je bio samouk u gitarističkoj naobrazbi, a note nije znao čitati ni pisati. Zbog toga je bio usredotočen na osluškivanje zvukova koje je proizvodio. Tijekom kratke karijere promijenio je nekoliko pratećih sastava, osnovao vlastiti snimateljski studio u New Yorku te neumorno snimao albume i nastupao na koncertima. Smrt je Jimija Hendrixa zaustavila u 28. godini tijekom treće europske turneje.
Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima od, prema svemu sudeći, slučajnog predoziranja barbituratima.




Janis Joplin-19.01.1943.,Port Arthur- 04.10.1970, Los Angeles.


Janis Joplin je u početku bila pjevačica grupe Big Brother & Holding Company, a kasnije je radila samostalno. Njezina verzija pjesme "Me and my Boby Mcgee" posthumno je dospjela na prvo mjesto američke top-liste singlova.
Predstavljali su je kao bjelkinju s glasom crnkinje. Njezin uzor bila je crna kraljica Bessie Smith, najveća jazz i blues pjevačica svih vremena.
Nađena je mrtva u Landmark Hotelu u Los Angelesu. Uzrok smrti je bila konzumacija velike količine alkohola i heroina.



Najbolji umiru mladi - tako otprilike glasi popularna rock' n' roll poslovica.


Sid Vicious -10.05.1957.,London-02.02.1979., New York.


Premda nije znao svirati bas, mnogi će po njemu zapamtiti Sex Pistolse. Njegovo je ime nezaobilazno kad je riječ o punk pokretu. Svojom je energijom i anarhističkim idejama predvodio bend koji su suvremeni fanovi opisali kao 'simbol prigušenog bijesa radničke klase, uhvaćene u zamku dosade'. Sid Vicious bio je anarhist, nihilist, performer koji se nije bojao krvi na pozornici i narkoman.
Kultni par Sid i Nancy su bili priča za sebe.I Nancy i Sid su bili teški ovisnici o heroinu.12. studenog 1978. Sid je pronašao Nancy mrtvu na podu u kupaonici. Imala je ubodnu ranu od noža i iskrvarila je do smrti. Sid je optužen za njezino ubojstvo. Iz zatvora su ga izvukli manager McLaren i Virgin Records. Čim se našao na slobodi, unatoč tvrdnjama zatvorskih doktora koji su ga proveli kroz rehabilitaciju i odvikavanje, oduzeo si je život overdozom droge.



Sidova pjesma za Nancy:

Bila si moja djevojčica,
Znao sam sve tvoje strahove.
Tolika radost zagrliti te,
I poljupcem odstraniti tvoje suze.
Ali sad te više nema, ostala je samo bol
I ne mogu ništa učiniti.
I ne želim živjeti ovaj život,
Ako ga ne mogu živjeti za tebe.

Nikad se nije saznalo tko je zapravo ubio Nancy. Da li su to bili lokalni dileri koji su često navraćali u njihov apartman ili je to možda bio sam Syd u narkomanskom delirijumu? Ta priča će ostati neispričana i pamtiti se samo kao mit o Sydu i Nancy. Nikad se nije niti saznalo ni što se desilo sa Sydovim ostatcima, ali legenda kaže da je njegova majka tajno prosula njegov pepeo po Nancynom grobu kako bi dvoje moglo biti zauvijek zajedno.


Elvis Presley- 08.01.1935., East Tupelo- 16.08. 1977., Memphis.


Još za života legenda i neokrunjeni kralj rock’ n’ rolla. Za tadašnje konzervativno društvo Elvis je bio oličenje zločestog momka, kvaritelja mladeži, bijelac koji svira crnačku glazbu i koji uz to zamamno maše bokovima te time otvoreno navodi mlade na seks.
Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954. godine.Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom "Voli me nježno". Većinom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. Kao jedinac izrazito privržen majci Gladys, Elvis nikad nije uspio uspostaviti zdrav odnos sa ženama. Mnoge njegove pratilje uopće mu nisu bila ljubavnice, a i one koje su bile nisu se imale čime pohvaliti. Ljubav njegova života bila je Priscilla s kojom se oženio.
Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan. U travnju 1977. doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. 16. kolovoza 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine droge. Liječnici mu pokušavaju spasiti život – ali ne uspijevaju.





Bez obzira kritike koje je dobivao potkraj života, zamjerke što nijednu od pjesama nije sam napisao, ruganja na račun izgleda i imidža koji je njegovao 1970-ih, Elvis Presley ostao je Kralj.


Ian Curtisa-15.07.1956., Manchester- 18.05.1980.


Pjevač skupine Joy Division, koja se smatra glavnim predvodnicima post-punk glazbe. Nevjerojatna je činjenica da je Ian obolio od epilepsije nakon što je neko vrijeme na poslu mahnito proučavao sve o toj bolesti, kao i njegova opsjednutost smrtima poznatih mladih osoba, kojima se i sam pridružio.
Osjećaj da u životu postoji nešto više, što on želi i može postići prihvatio je od svoje tete Nell, dok je ljubav prema pisanju naslijedio od oca koji je napisao nekoliko neobjavljenih drama. Noć prije nego su Joy Division trebali posjetiti Ameriku, Ian je nađen obješen. Prema poruci što je pronađena, riješ je o samoubojstvu: "At this moment I wish I were dead. I just can't cope anymore".



Hillel Slovak -13.04.1962., Izrael-28.06.1988.


Grupa Red Hot Chili Peppers je osnovana 1983. u dnevnoj sobi u Hollywoodu,osnovali su je četiri prijatelja iz srednje škole Fairfax,Anthony Kiedis,Hillel Slovak,Michael Balzary-Flea i Jack Irons...Nakon duge borbe sa drogama Hillel Slovak je preminuo 25. lipnja 1988. godine od prekomjerne doze heroina. I to je ozbiljno pogodilo bend za čije se postojanje tada činilo da je došlo kraju. U čast Slovaku snimljen je album 'Mother's Milk' 1989. godine sa novim članovima: Johnom Fruscianteom - koji je bio vjerni obožavatelj grupe - i Chad Smithom. Album je doživio vrlo dobar uspjeh. Slijedeći korak koji su učinili Peppers bio je i odlučni u njihovoj karijeri - album 'Blood Sugar Sex Magik' pod producentskom palicom Ricka Rubina u vrlo kratkom periodu postao je veliki hit zahvaljujući pjesmama 'Give It Away', te zasigurno vječno najpoznatijom 'Under the Bridge'-Anthony pjeva pjesmu o izgubljenom prijatelju,a taj prijatelj je Hillel.



Bon Scott-09.07.1946., Škotska-19.02.1980, London.


Punim imenom Ronald Belford Scott bio je rock pjevač, najpoznatiji po nastupima u sastavu AC/DC. S grupom AC/DC snimio je 8 albuma.
Bon Scott bio je alkoholičar. Nakon cijelonoćnog pijančevanja Bon je zaspao u autu svog prijatelja Alisdair Kinneara, na putu prema kući. Alisdair ga nije mogao probuditi pa ga je ostavio da spava u autu, a on je otišao u kuću. Kada je drugi dan Alisdair došao po Scotta, bilo je kasno.
Pokopan je u Australiji. Nakon njegove smrti AC/DC su mu posvetili pjesmu "You shook me all night long".




John "Bonzo" Bonham-31.05.1948., Bromwich - 24.09.1980., Windsor, Engleska.


Pravim imenom John Henry Bonham, bio je član grupe Led Zeppelin.
Po mnogim najbolji bubnjar svih vremena.
Ugušio se u vlastitoj bljuvotini prouzročenoj alkoholom i tabletama u kući Jimmy Pagea. Postoje mnoge priče o njemu, no jedna od najpoznatijih je da je više od polovice svog života proveo potpuno razbijen alkoholom jureći hotelskim hodnicima za napaljenim groupie djevojkama na svom Harley-Davidsonu.





Još par velikana glazbe....

Bob Marley-06. 02.1945., Jamajka-11. svibnja 1981., Miami.


Jedini je reggae glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde. Godine 1963. je formirana originalna postava The Wailersa, koju čine Bob Marley, Bunny Livingstone i Peter Tosh. Njihova je prva pjesma (Simmer Down) ujedno i postala hit na Jamajci.
Godine 1966. Haile Sellasie je posjetio Jamajku i tad Bob i ostatak Wailersa prihvaćaju rastafarijansku vjeru. Svojom glazbom nastoje rasprostraniti poruku ljubavi i mira, u rodnoj zemlji Bob postaje prorok, a njegov utjecaj seže i do politike.
Kad je u svibnju 1981. godine, Marley umro od raka na nožnom palcu(zanemarena ozljeda prilikom igranja nogometa), svijet je izgubio zagovornika siromašnih i obespravljenih, kao i jednog od najboljih skladatelja njegove generacije. Rano se oženio sa Ritom. Njoj je bilo jako teško jer on nije skrivao veze sa drugim ženama. Unatoč tome ostala je s njim do kraja.
Bio je prva megazvijezda iz trećeg svijeta i učinio je mnogo na oživljavanju oslabljene političke svijesti mladih ljudi, a u nasljeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju glazbenike širom svijeta. Bio je rastafarijanac, jedan od najvećih zagovornika pan-afrikanizma, i pjevao je o dokidanju represije.





"One bright morning when my work is over I will fly away home."- Marley


Freddie Mercury -05.09.1946., Zanzibar-24.11.1991., London.


Freddie je rođen na Zanzibaru, otoku sastavnom dijelu afričke države Tanzanije imenom Faroukh Bulsara. Tanzanija mu je posthumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svijet i postigla jako puno. Ekstravagantnom pojavom, glasom koji je dosezao raspon od četiri oktave i osebujnim nastupima koji su graničili s performansima, Freddie Mercury osigurao si je mjesto u vrhu ljestvice najvećih umjetnika prošlog stoljeća. Osim po tajicama, brkovima i neupitnom glazbenom talentu, povijest ga pamti i kao prvu rock zvijezdu koja je umrla od AIDS-a
Za naziv grupe Queen glavni je krivac bio Freddie, koji je u intervjuu za Rolling Stone 1977. objasnio da je to ime odabrao zato što je 'snažno, univerzalno i izravno, s mnogo vizualnog potencijala i otvoreno za sve vrste interpretacija'. Pritom je definitivno bio svjestan homoseksualnih konotacija koje je takvo ime sa sobom nosilo, ali su te konotacije bile samo jedan aspekt cijele priče, ocijenio je. U tom kontekstu zanimljiv je i podatak da je Mercury bio velik štovatelj britanske monarhije. Njegova je smrt imala golem odjek, jer ipak se radilo o prvoj rock zvijezdi koja je oboljela i umrla od AIDS-a i koja je (prekasno, smatraju mnogi) apelirala na javnost da krene u borbu protiv te bolesti.








Post je objavljen 29.07.2008. u 13:55 sati.