Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Vijenac od riže, mrkve i mahuna

Image and video hosting by TinyPic


300 g riže
1 manji crveni luk
900 ml vode + kocka za juhu ili 1 žlica Vegete
200 g mrkve (+100 g za ukras)
200 g mahuna (+ 100 g za ukras)
oko 600 ml vode za kuhanje povrća + 50 g maslaca + 1 češanj češnjaka
sol, papar
+
25 g maslaca za kalup


200 g mrkve operite, očistite i narežite na 1 cm velike kockice.
Ako želite mrkvom ukrasiti vijenac, 100 g mrkve operite i narežite na tanke okrugle ploške.
U lonac stavite oko 300 ml vode i 50 g maslaca, dodajte mrkvu (obje vrste) i skuhajte ju. Skuhanu mrkvu ocijedite.
(Kad se ohladi, odvojite okrugle ploške za ukras.)

200 g mahuna očistite i narežite na kockice veličine 1 cm (kao i mrkvu).
Ako želite mahunama ukrasiti vijenac (kad istresete vijenac iz kalupa, mahune možete staviti u rupu u sredini), 100 g mahuna očistite i narežite na komade.
U lonac stavite oko 300 ml vode i sitno nasjeckani češnjak, dodajte mahune i skuhajte ih. Skuhane mahune ocijedite.
(Ako ste 100 g mahuna za ukras narezali na veće komade, bilo bi dobro da njih stavite prve kuhati jer se one duže kuhaju, pa tek onda dodate mahune narezane na kockice. Kad se ohlade, odvojite mahune za ukras.)

(Ovih 100 g mahuna i 100 g mrkve je fakultativno – ako ne želite njima ukrašavati vijenac, ne trebate ih staviti.)


Crveni luk očistite i sitno nasjeckajte, ispržite ga na ulju. Dodajte rižu i kratko popržite. Zalijte vodom i dodajte izmrvljenu kocku za juhu. Kuhajte na laganoj vatri, po potrebi dolijte vodu, vrijeme kuhanja ovisi o vrsti riže.

Kuhanu rižu prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
Ohlađenoj riži dodajte kockice mrkve i mahuna pa začinite solju i paprom.

Kalup za vijenac dobro namastite pa u njega stavite rižu, dobro ju natiskajte donjom stranom žlice, da nema praznina. Odozgo zagladite.

Pecite 5 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Izvadite kalup iz pećnice i ostavite da se hladi 30ak sekundi. Na kalup stavite tanjur, sve zajedno okrenite i lagani protresite da vijenac od riže sklizne na tanjur.
Ako ste pripremili po 100 g mahuna i mrkve, njima ukrasite vijenac i odmah poslužite.


*Recept je iz Jutarnjeg lista.


Jela od mahuna
Curry od krumpira i mahuna
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Mahune s prosom
Mahune s umakom od slanutka
Savijača s mahunama
Tjestenina s mahunama
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečene mahune s mozzarellom
Povrće na mileramu
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke



Post je objavljen 28.07.2008. u 09:36 sati.