Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Kunsthaus Graz /trenutačni postav/

Nakon što smo zaključili kako su mnoga zagrebačka kazališta preko ljeta zatvorila svoja vrata vjernim gledateljima, a galerije i muzeji postali suhoparni svojim izlošcima, zaputili smo se u najpoznatiji austrijski muzej suvremene umjetnosti Kunsthaus Graz, koji se nalazi na samoj obali Mure, a koji je i sâm djelo vrhunske suvremene arhitekture. Izgrađen 2003. godine, prema projektima londonskih arhitekata Petera Cooka i Colina Fourniera, ovaj se muzej sastoji od tri dijela i ima oko 11100 metara kvadratnih prostora iskoristivog za razne izložbe. Ulaz, iznad kojega se nalazi kip grčke muze Polihimnije, sadrži trgovine i kafić, a na katu izložbeni prostor nazvan Camera Austria, u kojem su trenutačno fotografije nogometnih događanja, sportaša, itd.


Najzanimljiviji dio, dakako, jest Friendly Alien (kojega smo mi iz Velikih očekivanja popularno nazvali Želudac), a u kojemu se nalaze čak dva izložbena prostora, na svakoj od gornjih etaža po jedan. Na istočnoj strani Aliena postavljeno je oko devet stotina svjetala kojima taj dobroćudni vanzemaljac komunicira sa stanovnicima i posjetiteljima Graza. Treći dio, onaj natanji i najuži koji se prostire s gornje strane je Needle, odnosno Igla, a u njoj se, kako nam je objašnjeno, često održavaju svečanosti, zabave, prijmovi i domjenci.


Sada, nakon što smo vam predstavili sâm muzej, možemo se posvetiti opisu trenutačnih izložbi. Dakle, platite ulaznicu od sedam eura (ili ako imate manje od 27 godina, samo tri eura), te ako imate sreću, dobijete Joanneum cjelodnevnu ulaznicu pomoću koje možete posjetiti još desetak muzeja i galerija u gradu. No, naravno, najzanimljivije se nalazi upravo u Kunsthausu.

Thyssen-Bornemisza Art Contemporary

Ova izložba, podnaslova Collection as Aleph očito je inspirirana knjigom Jorgea Luisa Borgesa, što se vidi i po primjercima izloženima uz dvosjede u Needleu. Inače, izložba je postavljena u prostoru Friendly Aliena nazvanom Space02, i trajat će još do 26. listopada. Sinteza strukturalne i simbolističke beskonačnosti arhitekture izložbenog prostora kao da je stvorena za gledatelja koji obilazi nove svjetove stvorene prema Borgesovoj knjizi. Tu beskonačnost zrcala postavljena uz unutarnje stijenke Alienove "kože" samo povećavaju, dok ponavljanje određenih elemenata pridonosi dinamizmu kojim će se izložba obilaziti. Povremeno, tu se nalazi i pokoje platno s filmom, dok u pozadini svira glazba izmješana s nekakvim vanzemaljskim zvukovima.


Složenu arhitekturu prostora ove izložbe razvili su bečki arhitekti iz ureda nextENTERprise, koji su se specijalizirali za izložbene prostore te djeluju po Austriji i šire. Otkrili su kako fraktalnost povećava i potiče moć prisjećanja i maštovitost, te to sve zajedno spojili s bezvremenskim Borgesovim zamislima u jedinstven događaj suvremene umjetnosti.


Joe Colombo
Design and the Invention of the Future


Sjećate li se kako su pedesetih godina zamišljali budućnost? Upravo takva je izložba dizajnera Joea Colomba. Televizori koji se uvlače u strop, pokretni zidovi s ugrađenim mini-barovima te podzemni nuklearni gradovi - zvuči, kako vele i u Kunsthausu, kao iz kakvog filma o Jamesu Bondu iz tog doba. Šezdesete koje odišu smionom funkcionalnošću za to doba ovim su jedinstvenim (a katkad i glomaznim) izlošcima predstavljene suvremenom čovjeku.


Ako ste ikada čuli za Elda naslonjač ili pak za Alogena svjetiljku, vjerojatno niste niti znali da je to izum Joea Colomba, kojemu je ovo prvi puta da je posvećena retrospektivna izložba, a umro je još davne 1971. godine. Vjerojatno najpoznatiji njegov izum jest stolac Universale. Današnjem čovjeku, zapravo, stolac ne predstavlja ništa, jer nalikuje na vrtićke plastične stolce, no u prvom polovici dvadesetog stoljeća plastika se tek počinje masovno koristiti te razni dizajneri kao što je bio i Colombo otkrivaju razne mogućnosti koje ona nudi. Tako, Universale ima bazu na kojoj se sjedi, dok se na nju mogu nadodavati razne duljine nogu, tako da od dječjeg stolca, preko onog za odrasle, možemo dobiti i onaj barski.

Ukoliko ju želite posjetiti, požurite, jer ova izložba traje samo do kraja kolovoza.


Nieto Sobejano Arquitectos, Madrid
arquitectura concreta


Radi se o dvoje madridskih arhitekata, a to su Fuensanta Nieto i Enrique Sobejano, koji su se proslavili u vidu španjolske arhitektonske scene ali i šire. Ova izložba predstavlja njihove trenutačne projekte, a neki od njih su i novi Kongresni centar za ovogodišnji Expo sajam u Zaragozi, kao i arheološki muzej Madinat al Zahra u Córdobi. U sâmom Grazu, Nieto Sobejano bili su angažirani kako bi proširili stari Landesmuseum Joanneum, kao i za krov trgovačke zgrade Kastner & Öhler.


Skice, makete i fotografije su izložene u predvorju Aliena, a izložba će trajati do 3. kolovoza.

Kunsthaus Graz očito nije muzej koji biste posjetili samo jednom u svom životu, jer svojom dinamičnošću izmjena izložbi posjetitelja nagovara da uvijek iznova posjećuje tog skromnog i tihog vanzemaljca koji obitava u samom središtu Graza promatrajući sive vode rijeke Mure.

B. D.


Post je objavljen 24.07.2008. u 18:04 sati.