Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asterix101

Marketing

Snježnik (1506 m n/v)

Pošto je ipak ljeto, ovo će biti moj zadnji snježni post cool. Nakon Snježnika prelazimo na toplije i cvjetnije krajeve, obećajem wink.

Ovaj snježni val nije mogao proći bez posjeta jednom dragom vrhu nadomak Platka. Još i više nas je zanimalo u kakvom je stanju nekad predivni dom na vrhu.

Za promjenu, vrijeme je napokon bilo na našoj strani cool


Iako je snijega bilo još uvijek dosta, šuma i njezini stanovnici već su se počeli buditi cerek


Sva sreća da je netko prije nas već isprtio put smijeh


Odlučujemo se za varijantu preko grebena




Na žalost, dom izgleda puno gore nego što smo mogli zamisliti.


Krov je u sve lošijem stanju, a počeo se odronjavati i kameni zidić ispod doma. Vjerovatno nije daleko ni dan kad će netko propasti kroz terasu cry
Snježnik je jedna ružna i tužna priča. O njemu se pisalo, obećavalo, apeliralo ali do danas se ama baš ništa nije pomaklo na bolje. Hrvatski planinarski savez očito ima puno više ciljeve (više od 8 tisuća metara :naughty) :od očuvanja jednog doma na bijednih 1506 m.



Poučena pričama u prazno i lažnim obećanjima glede Snježnika, moram priznati da sam vrlo skeptična kad čujem priče o obnovi ex vojarne na Guslici.



Mislim da je ovo treće ljeto kako je dom zatvoren, a na Internetu sve i dalje vrvi informacijama kako je ondje moguće prespavati. Za svaku "pohvalu" je Hrvatska turistička zajednica koja nas informira da:

PLANINARSKI DOM NA SNJEŽNIKU (1490 m) nalazi se neposredno ispod vrha, podno vršne stijene, a povrh strme travnate padine. Izgleda kao da je srastao sa stijenom. Ima malu kuhinju i predvorje i veliku blagovaonicu, u kojoj se nalaze stolovi, peć i 20 ležaja.




NP Risnjak, u čijem sastavu je i Snježnik, također nam donosi svježe informacije na svojim stranicama zubo
Planinski masiv Snježnika, smješten sjeverozapadno od nešto višeg vrha Risnjaka, odlikuje se bogatstvom vegetacijskog pokrova. Vrh Snježnika (1506 m) je kamenit okružen cvjetnim planinskim livadama, sa kojeg se otvara prekrasan pogled na sve četiri strane svijeta. Planinarski dom Snježnik, kapaciteta 20 ležaja) smješten je svega nekoliko minuta podno vrha. Najkraći i najjednostavniji prilaz je Rimskom cestom koja polazi od strane Platka.




Na službenim stranicama Gorskog kotara informacija je identična onoj sa stranica NP Risnjak.

Very good thumbup


Informacija o stvarnom stanju doma nije nikakva tajna, i lako je doći do nje preko stranica HPS-a

Vjerujem da među ovim recima nije bilo teško isčitati gorčinu. Na žalost, ona me pratila tijekom čitavog tog izleta. Obećala sam sebi da će moj sljedeći izlet na Snježnik biti tek kada me u domu bude čekao prefini biljni čaj kojim je domar nudio sve posjetitelje.

Next: Sveta gera by bike wave




Post je objavljen 28.07.2008. u 12:19 sati.