Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

zaladilo

Svaki put kad liti zaladi, kad vrime odstupi od zacrtanog pravca, kad se meteorološki zakoni okrenu naopako, meni fešta. Ludo vrime - ludilo.
Obožavan liti obuć duge rukave. I ka šta Proustovog junaka okus kolačića namočenog u čaj od lipe transportira u djetinjstvo, na mene isti učinak imaju dugi rukavi i čarape liti.
Krenem u potragu za izgubljenim vrimenom. A ta potraga ne traje dugo. Brzo joj ugledam cilj.
Vrati me na skalinu isprid nonine kuće di sidin sa prijateljima iz južnog dijela mista, mojin litnjim kompanjonima, sidimo toplo obučeni i guštamo u kiši i vitru, naježenoj koži, osušenom znoju nakon dugog perioda suše i vrućine.
Uvik na toj istoj skalini u kaniželi kraj kuće sidin. Vidin se. Mala san. Plavokosa mršavica tamne kože, osušene od sunca i soli, kose još mokre od maloprijašnjeg kupanja u moru škurom od nadolazeće nevere.
Raširenim očima gledan turiste u šetnji. Egzotičan prizor ti furešti.I oni toplo obučeni, jahtaške vjetrovke, dizajnerske mornarske majice, šminkerske traperice i šlape... Mi prema njima parimo oni afrički domoroci, onako crni ka tovari i obučeni zbrda-zdola, samo da je toplo... Na plaži smo svi nekako sličniji, osin boje kože, tu smo u prednosti, naše nijanse su puno lipše, prirodnije.
Zamišljamo njihove daleke zemlje. Ljubomorni smo, a da nemamo pojma na što. Kroz njih gledamo krajeve i gradove u koje nikad nećemo ići, ali ipak nam ostaje mogućnost, ostaje "možda" kad odrastemo...
Svejedno smo sritni.
Bezbrižni kako samo dica mogu biti.
Nasmijani od uha do uha.
Tako nas vidim.

Obožavan litnje nevere. Volin blagdan koji se kod nas zove Gospe o sniga, a pada na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza.
Volin zamišljati da je usrid lita pa snig. U Dalmaciji. Di više ne pada ni o Božiću...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Ali isto tako volin kad se nakon kratkih zahlađenja lito vrati u svoj svojoj raskoši.
Kad se vrate litnje ranojutarnje bonace koje nagovješćuju nemoguće vrući dan.
A ja na moru...
Peckanje sunca na koži, dodir svježine mora, oštar kamenčić pod stopalom, glatki oblutak u ruci, jedro na pučini, miris soli i suhog smilja... Nebrojeni su taktilni, vizuelni i mirisni podražaji koji na mene imaju isti učinak kao i ljetna nevera. Učinak "kolačića u čaju".


Post je objavljen 24.07.2008. u 11:40 sati.