Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/niniane

Marketing

"X-Files: I want to believe" - dojmovi

Sinoć sam bila na večeri posvećenoj "Dosjeima X" u Movieplexu; prvo su pustili epizodu iz prve sezone koju su gledatelji T-Portala proglasili najboljom, "Darkness Falls", zatim je nakon osvježenja bezalkoholnim koktelima uslijedila tribina o fenomenu "Dosjea X" na kojoj smo Krešimir Mišak, Giuliano (Marinković?... ako sam krivo zapamtila prezime, don`t kill me, I apologize) i ja pričali o ufologiji, fandomu, svemu po čemu su "Dosjei X" bili posebni dok su se snimali i o svemu na što su imali utjecaja, pop kulturi i sl., a onda je uslijedila pretpremijera u naslovu spomenutog filma.

Vjerojatno neću moći izbjeći neke spoilere, pa ako želite ostati spoiler-free, radije se vratite na ovaj post kad pogledate film.

alt big

Dosadašnje kritike filma su bile raznolike - od vrlo loših do vrlo dobrih. Meni osobno, film je bio odličan i, kao fan, nisam mogla poželjeti bolji povratak Muldera i Scully. Teme kojima se film bavi su zanimljive, relevantne, uznemirujuće, na onaj način "Whoa, to se može dogoditi bilo gdje". Čine mi se i sasvim zadovoljavajuće obrađenima, iako je to u dosadašnjim kritikama bio prigovor. Nije "klasični" dosje x, iako se cijela priča vrti oko vizija, oko ekstrasenzorne percepcije, vidovitosti... Nema grafičkih scena, krv ne lipti okolo i nema CGI čudovišta, a stekla sam dojam da je dobar dio tih negativnih kritičara upravo to očekivao i zato bio razočaran. Film je creepy, ali na onoj između-redaka bazi, a da je bio akcić-horor s puno krvi i monstruma, bila bih jako razočarana jer je upravo ovo u najboljoj maniri "Dosjea X".
Mulder i Scully... otkud da krenem... Promijenili su se, to da. I ako itko očekuje da će njih dvoje biti isti kao u seriji, vara se. Prošlo je šest godina od kraja serije, dakle i u njihovim životima je prošlo šest godina, a ljudi se u toliko periodu ipak promijene. Međutim, njihova promjena je upravo onakva kakvu bih očekivala i kakva mi je za njihove likove logična, a kako sam pogledala cijelu seriju neposredno prije filma, zaista to mogu sa sigurnošću tvrditi. Stariji su, zreliji, sustav prioriteta im je donekle drugačiji. Ne rade za FBI, ona je liječnica, njega FBI još uvijek, kao, traži (kažem "kao" jer se i u film spominje da, da su ga zaista željeli naći, već bi ga našli), a cijela priča s vidovnjakom i nestalom agenticom za Muldera je upravo prilika da se skine s liste traženih by FBI. I, što je mene kao shippera oduševilo, njih dvoje su zajedno, žive zajedno, imaju "naš dom", kako Scully u jednoj sceni kaže, jer da su autori pokušali vratiti njihovu kemiju kakva je bila u seriji šest godina nakon zadnje epizode koja ih je napokon otvoreno priznala kao par, to bi bilo sasvim nelogično i forsirano. Kemija, međutim, postoji, jer njihov odnos ni sad, kao ni nikad prije, nije bez turbulencija. I sve kroz što njih dvoje prođu u ovom filmu je toliko ljudski, toliko razumljivo i logično, da smatram da su autori zaista napravili odličan posao po pitanju toga. Čak sam zadovoljna i kratkim spominjanjem njihovog sina Williama, a to je, mislim, za fanove bila jedna od najškakljivijih stvari u ovom filmu.
Što se tiče glume, nemam primjedbi. I Amanda Peet i XZibit su bolji nego što sam očekivala, Billy Connoly je sjajan kao vidoviti bivši svećenik, Callum Keith Rennie idealan negativac, a David Duchovny i Gillian Anderson jako dobro uživljeni u uloge Muldera i Scully, pri čemu mi je ona čak i bolja - ali opet, nju sam ionako uvijek smatrala znatno boljom glumicom nego njega glumcem.
Glazba je priča za sebe, Mark Snow je opet napravio sjajan posao, a dobro poznata tema "Dosjea X" na odjavnoj špici je taman onoliko promijenjena da bude svježa, a opet, jednako je dobra kao i uvijek. Soundtrack moram nabaviti čim prije.

Sve u svemu, ja vrlo zadovoljna:-))) Premijera je kod nas 31.07., otići ću još jednom pogledati film jer je, naravno, moguće da sam pristrana u prosuđivanju zbog silnog oduševljenja činjenicom da ponovno vidim Muldera i Scully (a da pritom ne znam što će se dogoditi u sljedećoj sceni;-)), ali ga svakako preporučam svima. Samo upozoravam - ne očekujte grafički horor, jer ovo je nadnaravni triler, ne očekujte scene seksa, ne očekujte CGI čudovišta, i ne očekujte da je film sasvim, sasvim drugačiji od epizoda serije. Koliko god najavljivali i nadali se da film neće biti kao još jedna velika epizoda serije, on to na mahove ipak jest. I to je neizbježno, zbog samog karaktera serije, zbog samih likova.

I obavezno pričekajte do kraja odjavne špice, iam predobra završna scena;-)

Post je objavljen 23.07.2008. u 12:13 sati.