Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fsrtrsat

Marketing

Blagdan sv. Marije Anđeoske – Porcijunkulski oprost

Image Hosted by ImageShack.us


U subotu, 2. kolovoza slavimo blagdan Gospe od Anđela, kao spomen na događaj koji se zbio toga dana u maloj crkvici Porcijunkuli u Asizu. Sv. Franjo Asiški, 1216. godine, nadahnut riječju Božjom i u molitvi od samog Gospodina Isusa Krista po zagovoru njegove Majke isprosio je milost potpunog oprosta što ga je papa Honorije III. potvrdio i odobrio, ponajprije za istoimenu crkvicu podno Asiza, a potom na sve franjevačke, pa onda i na sve župne crkve i svetišta po svijetu.

Pozvani smo doći na svetu misu te ispuniti uvjete za dobivanje potpunog oprosta. Toga će dana, u 11 i 19.30 sati naši framaši izvesti prigodnu predstavu o životu sv. Franje u Auli Ivana Pavla II.

Crkva za davanje potpunog oprosta na blagdan Porcijunkulova traži i neke uvjete: tj. da se od podneva 1. do ponoći 2. kolovoza pričesti na svetoj misi u crkvi, prethodno obavi sakramentalna ispovijed te izmoli Očenaš, Vjerovanje i molitva na nakanu Svetoga Oca. U tome je najvažnije raspoloženje duše, koja mora biti u potpunosti odlučna da odbaci svaku sklonost prema grijehu.

Svakim teškim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Oprost od vječne kazne dobivamo u ispovijedi, a vremenitu kaznu okajavamo na zemlji (molitva, dobra djela) ili u čistilištu.

O POTPUNOM OPROSTU VREMENITIH KAZNI

U čovjeku postoji mogućnost da se ne otvori potpuno milosrđu Božjemu i da ne probudi dovoljno jasno i duboko potrebne osjećaje i odluke. Iz iskustva se zna da kod ispovijedi, daljnjeg sakramenta oproštenja grijeha, sudjeluje i čovjek svojim opredjeljenjem i kvalitetom obraćenja i kajanja. A vjernik u svojoj iskrenosti osjeća da nije nikad siguran da li je izrekao sve grijehe koje je počinio i da li ih je izrekao onako kako su oni u kontekstu zbivanja učinjeni. Već ta nesigurnost može pokorniku umanjiti radost sakramenta oproštenja. Nadalje, pokornik nije nikada siguran u dubinu i iskrenost svoga kajanja, tj. žaljenja počinjenih grijeha i u snagu obraćenja u vidu početka novog života s Kristom.

Fra Zvjezdan Linić






Post je objavljen 20.07.2008. u 22:38 sati.