Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fratar

Marketing

UZ GODINU SV. PAVLA (2008-2009)


Dakle, 28. lipnja 2008. Papa je otvorio "Godinu sv. Pavla". Tim cinom zapocela je proslava 2000-ite obljetnice rodjenja sv. Pavla.

Inace, svi biblicari i povjesnicari kazu kako se sv. Pavao rodio negdje izmedju 5. i 10. godine poslije Krista.
Papa eto, izabrao 8. g. pos. Kr., bez obzira sto se tocno nezna, ali oprostit cemo mu, ipak je on Papa! smijeh


Sto nam zeli reci Papa time? Sta? Sta? Sta? eek

Zeli nam reci, u najmanju ruku, da je to prilika da upoznamo tog Velikana vjere!
Da upoznamo toga Teologa!
Da upoznamo prvoga autora pisane rijeci Novoga Zavjeta!!!
Da ga upoznamo ponajprije citajuci njegove spise (poslanice), ali ako nam dodje pod ruku i koja knjiga o njemu nece biti na odmet! yes

Ono sto svi „znamo” o Pavlu: rolleyes
Jednog lijepog dana je jahao svoga konja na putu u Damask radeci svoj posao.
Odjednom, pojavi se nekakvo svjetlo i jadan Pavao pade sa konja i zacuje neki glas:
„Savle, Savle, zasto me progonis?”
Nakon toga dogadjaja se obrati i postane pravi krscanin kakvog svijet nije vidio.
Neki ce jos reci da je sa pravoslavlja presao na katolicanstvo promijenivsi ime iz "Savao" u "Pavao". headbang

Istina je ipak malo kompliciranija!
Kako bi lakse razumijeli djetinjstvo sv. Pavla mozemo zamisliti jednu hrvatsku obitelj hrvatska iz podrucja bosanske posavine koja se je nasla u prognanistvu u Njemackoj za vrijeme Domovinskog rata.
U Njemackoj djeca pohadjaju skolu na njemackom (pa, naravno, pricaju i njemacki), ali kod kuce pricaju hrvatski i u skoli uce vjerojatno jos i engleski.
Kod kuce stjecu sve vrednote koje su roditelji usvojili jos u rodnom kraju od svojih predaka i, naravno, tu je vjera jedan od najbitnijih elemenata.
U skoli uce sve po tamosnjem programu i upoznavaju i tamosnji nacin razmisljanja i tamosnji mentalitet i nacin zivota, ali ipak ostaju vjerni djedovskim obicajima, s naglaskom na vjeri!
Iako su upoznati sa svime sto im nudi „dijaspora”, oni su jos vise „zagrijani” za ono sto su ostavili u domovini i za ono sto su primili od roditelja i sto se prenosi pokoljenjima; najcesce „zagrijaniji” i od svojih vrsnjaka u domovini!
I, posto je otac obitelji, na neki nacin, nabavio njemacko drzavljanstvo, djeca rodjena tamo, uzivala su s privilegij „dvojnoga drzavljanstva”.

E, ista prica se dogodila i sa sv. Pavlom! yes
Njegova obitelj se je preselila u Tarz (kada i zasto, nezna se tocno).
Ipak, zna se da su bili dio zidovske dijaspore u tom gradu s multikulturalnim i multireligijskim utjecajem (kao sto je to danas npr. Munchen).
Dakle, mali Pavo (tj. sv. Pavao) je odrastao u dijaspori. tuzan
Drzao je mnogo do svoje židovske vjere i do djedovskih obicaja (sto je kod židova, zapravo, ista stvar), ali u isto vrijeme je bio u doticaju sa svime sto je bilo „moderno” u tom luckom gradu, gdje su bile izmjesane nacije i religije.
Tada je bila „u modi” grcka kultura, pa je tako i Pavao bio upoznat sa grckim jezikom i njihovom filozofijom dead (i retorikom, koja ide ruku pod ruku s filozofijom).
U ono doba sve je bilo pod Rimskim carstvom gdje je sluzbeni jezik bio latinski (koji se moze usporediti sa danasnjim engleskim), pa je za pretpostaviti da je Pavao znao i taj jezik. belj
Naravno, znao je i jezik kojim se koristila njegova obitelj i citav ondasnji semitski svijet, a to je aramejski, (jedan od semitskih jezika koji je zamjenio hebrejski na pozornici semitskih naroda, a spadaju u istu skupinu).
Takodjer je i Pavlov otac nekako nabavio „Rimsko gradjansko pravo”, kojim su on i njegova obitelj uzivali velike povlastice, a sam Pavao se je, dakle, rodio kao gradjanin Rima (i zbog toga je, vjerojatno, imao i latinsko ime "Pavao", dok mu je "krsno" ime bilo "Savao").

Kao i svi drugi zidovski djecarci, tako je i Pavao pohadjao „vjeronauk”, tj. rabinsku skolu u kojoj su ucili Sveto Pismo, zakone i odredbe zidovske vjere.
Ipak, za razliku od svih ostalih zidovskih djecaraca, nas Pavo je bio iznimno „zagrijan” burninmad za sve to sto je ucio.
Po predaji, pohadjao je skolu rabina Gamaliela Velikog, najpoznatijeg ondasnjeg rabina.
Pa, makar to i ne bilo tocno, mozemo sa sigurnoscu reci da je Pavo bio uvijek nabolji u razredu i imao „sve petice”!!! mah

I bio je farizej! eek
Rijec “farizej” koristimo samo kad hocemo nekoga uvrijediti ili okaljati ga ili oblatiti.
Nazvati nekoga farizejom, danas znaci okarakterizirati ga negativno.
Sv. Pavao se toga nije sramio, dapace, on je to cesto znao i naglasavati.

Moramo znati da su tada postojale vise vrsta farizeja.
Svi su naime imali jednu zajednicku karakteristiku, a to je: skrupulozno izvrsavanje zakona!
S druge strane, to izvrsavanje zakona je imalo razlicite motive. Jedni su imali kao motiv jednostavno strah pred Bogom, drugi koristoljublje, treci „srebroljublje”, cetvrti postizanje ugleda pred ljudima… i na kraju oni „pravi” farizeji, medju koje je spadao i Pavao, oni su izvrsavali zakon jednostavno iż ljubavi prema Bogu cerek (a takve farizeje je i Isus znao pohvaliti)!


Pavao, naime nije bio ozenjen, nije imao obitelj, niti djece.
Neki poznati zidovski rabini i ucitelji su smatrali smrtnim grijehom nezenjenje i neimanje djece, jer su obitelj i djeca dar od Boga.
Drugi su se, pak, poznati rabini i ucitelji odrekli obitelji kako bi se svom dusom i tijelom posvetili proucavanju i vrsenju Zakona i Pisama, ziveci u svojevrsnom celibatu.
Na taj nacin se je i Pavao potpuno predao proucavanju i izvrsavanju Zakona i Pisama.

Ovo zadnje nek bude i argument protiv onih koji kazu da je Katolicka crkva izmislila i nametnula celibat.
Ne zovemo uzalud židove „starijom bracom”!

Dosta za danas! thumbup
Nastavak slijedi… ove godine sigurno! smijeh


p.s. za sve hereze i svu neznanstvenost ovoga posta, vi koji to primjetite, nemojte mi zamjeriti! smijeh mah wave hrvatska


Post je objavljen 17.07.2008. u 18:39 sati.