Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Ratne zrtve u ocima vlasti Republike Srpske-GENOCID NAD ISTINOM

Da zrtva minulog bosanskohercegovackog rata ne moze biti samo zrtva nego,prije svega,Srbin,Hrvat ili Bosnjak,i da joj samo i jedino kao takvoj"pripada pravo na status zrtve,dostojanstvo,postovanje i zakonski legalitet",potvrdilo se protekle nedjelje i na sjednici Narodne skupstine Republike Srpske.
Prema izvjestaju Vlade Republike Srpske o analizi i planu aktivnosti o trazenju nestalih,istrazivanju i procesuiranju ratnih zlocina,koji su razmatrali narodni poslanici,zrtve minulog rata,sto se ovog bh.entiteta tice,jesu samo i jedino lica srpske nacionalnosti.
TRAGICNI BROJEVI
Iz pijeteta prema svakom tragicno prekinutom zivotu stoga cemo i mi kazati da se u pomenutom izvjestaju podsjeca da je nakon okoncanja rata u BiH bilo evidentirano 5180 lica srpske nacionalnosti koja su se vodila kao nestala,od kojih je za 246 utvrdjeno da su ziva,a da su ih porodice tokom rata trazile jer nisu znale gdje se nalaze i sta im se desilo.
Kancelarija za trazenje zarobljenih i nestalih lica RS-a od pocetka svog rada ekshumirala je 3485 tijela zrtava iz 63 masovne i vise stotina pojedinacnih grobnica,dok je ukupno identifikovana i predata porodicama 2701 zrtva.
"Prema trenutno raspolozivim podacima,na terenu se traga za jos 1449 nestalih lica,a to nije konacan broj jer se i danas otvaraju novi zahtjevi za trazenje nestalih lica stradalih tokom oruzanih sukoba u regionu",navodi se u izvjestaju.
U opsirnoj elaboraciji ove problematike stoji i da je Kancelarija za trazenje zarobljenih i nestalih lica RS-a"tokom svog dugogodisnjeg rada bila oslonjena jedino na podatke do kojih je sama dolazila ili je dobijala od clanova porodica koji su trazili svoje najmilije,kao i od udruzenja koja su okupljala te porodice.To znaci da je izostala podrska drugih institucija sistema kako na entitetskom tako i na drzavnom nivou,ali i od Haskog tribunala".
Haskom tribunalu se uz to zamjera da Kancelariji nije dostavio"ni jednu informaciju o grobnicama,dok je za potrebe bosnjacke strane ekshumirano preko 4500 tijela".Takodje,ni od Federalne komisije za trazenje,ili neke druge institucije iz Federacije,nismo dobili ni jednu informaciju o grobnicama",istice se u ovom izvestaju.
BAGATELIZIRANJE ZLOCINA
I,naravno,sve navedeno niko normalan ne dovodi u pitanje,ali i za svakog normalnog neminovno se nametnulo pitanje ciji su to gradjani svi Bosnjaci i Hrvati ubijeni i nestali od Bosanskog Novog,preko Prijedora,Kotor Varosi,
Bijeljine,Broda,Foce,Zvornika...i-Srebrenice?Ciji su gradjani clanovi njihovih porodica koje su se vratile u te gradove i koje takodje tragaju za svojim sinovima,muzevima,ocevima?
Upravo na taj paradoks ukazao je poslanik Stranke za BiH Muharem Murselovic,izrazavajuci nezadovoljstvo cinjenicom da u izvjestaju nijednom rijecju nisu spomenute zrtve iz reda bosnjackog i hrvatskog naroda.Pozivajuci se na podatke Istrazivacko-dokumentacionog centra iz Sarajeva,Murselovic je podsjetio da je od 97207 zrtava minulog rata 66 posto iz reda bosnjackog naroda.
"Samo se u Prijedoru jos uvijek kao nestali vodi 10 posto vise Bosnjaka nego Srba u cijeloj BiH",istakao je Murselovic i upozorio da je stoga i obaveza vlasti RS-a da se pozabavi sudbinom svih zrtava bez obzira na njihovu nacionalnost.
No,sve sto je nakon toga izreceno ili sutke odobreno od srpskih poslanika pokazalo je kako se i dalje zlocini
"pocinjeni nad drugima"bagateliziraju,ignorisu i pokusavaju pod svaku cijenu minimizirati.
Najdalje u tome otisle su parlamentarne perjanice SDS-a Ognjen Tadic i Borislav Bojic.Dok je Bojic,pozivajuci se na 1914.i 1942.godinu,pokusavao nemusto objasniti kako nisu samo Bosnjaci bili zrtve u Prijedoru,Tadic je u svojoj bahatosti otisao znatno dalje.Tako se iz usta ovog mladjahnog politicara moglo cuti da je"Republika Srpska
dozvolila da se uradi izvjestaj o zlocinima u Srebrenici i da kad bude samostalna nece zatvoriti Memorijalni centar u Potocarima,mada je broj bosnjackih zrtava znatno preuvelican u svrhu politickih manipulacija".
POLITICKA MANIPULACIJA
Ovog 11.jula u Potocarima su ukopani posmrtni ostaci 300 zrtava srebrenickog genocida.Tako ce se broj onih koji su pronadjeni,identifikovani i sahranjeni pribliziti polovini onih koji se prema evidencijama Tribunala u Hagu vode kao nestali.
I ovi pokopi bice samo jedni u nizu koji prate mukotrpan proces pronalazenja masovnih grobnica,a potom identifikacije nestalih.Roditelji,djeca,braca,sestre koji su prezivjeli,sam Bog zna koliko ce jos godina sirom Bosne i Hercegovine cekati da i njihovi najblizi konacno nadju svoj mir.
Stoga je za ovu zemlju zabrinjavajuce sto cak i proces trazenja nestalih postaje tako puko sredstvo politicke manipulacije,a institucije koje bi se na drzavnom nivou njime trebale baviti kolateralna steta politickih manipulatora.
No,vise od svega zabrinjavajuce je to sto cak i porodice nestalih sve cesce pristaju da budu dio tog vrzinog kola.Pa,valjda bi barem njima trebalo biti jasno da je bol samo bol i da nema ni vjeru ni naciju!
("Oslobodjenje")

Post je objavljen 17.07.2008. u 15:02 sati.