Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sjenaunoci

Marketing

Stonehenge

Image Hosted by ImageShack.us


Svima nama poznata gradevina neolitika i broncanog doba u okolici Amensburya u Engleskoj je Stonehenge. Graden je od velikih kamenih blokova koji je svaki za sebe tezio 4 tone i unatoc tome sto se ne zna tocna svrha ovog spomenika, smatra se da je sluzio za vjerske ceremonije i obrede. Nastajao je izmedu 3000. pr. Kr. do 1000. pr. Kr. U 17. stoljecu pojavljuje se teorija da je Stonehenge druidski hram, koju sliejdi druga teorija da je taj spomenik sagraden sa strane Rimljana. No, u 20. stoljecu te dvije teorije bijahu pobijene s jer se pojavljuju dokazi da u to vrijeme niti Druidi niti Rimljani nisu bili na tim podrucijima i pocinje se smatrati da je to ipak spomenik sagraden od neolitskih naroda britanskog otocja.

Polovicom prosloga stoljeca pocinju iskopavanja Stonehenga. Tim iskopavanjima utvrduje se da je spomenik graden u tri faze. Prva faza zavrsava otprilike oko 2900. godine prije Krista i u njoj nalazimo kruzni jarak promjera 110 m i dubine 1.5 m. u drugoj fazi postavljaju se vise drvenih debla u srediste jama a na ulazu sa sjevera podignute su i grede. Treca faza najvise pridonosi gradnji ovog velicanstvenog spomenika koja traje od oko 2550. godine prije Krista do 1600. godine prije Krista. Tu je podignuto oko 80 stupova vulkanskih stijena u koncentricne krugove u sredistu. Stupovi su dovozeni s planine Preseli udaljen oko 220 km. Sve se to odvijalo preko vode, rijeka i kopna.

Zasto je Stonehenge sagraden?

To pitanje nepoznato je mnogima. Jedni smatraju da je to zbog vjerskih rituala. Dok drugi smatraju da je iz stovanja bogu Sunca. Jer otvor jer okrenut prema ljetnom izlasku Sunca, dok je u Irskoj slican spomenik pod imenom Newgrange sagraden s otvorom prema zimskom izlasku Sunca. U '60-im godinama proslog stoljeca pojavljuje se teorija da je Stonehenge zvjezdarnica i kalendar izuzetne slozenosti.

Taj velicanstveni spomenik iz vremena prapovijesti svrstan je u UNESCO-ov popis Zasticene bastine tijekom 1986. godine. Danas je veoma popularan i posjecuje ga mnogo turista ali mi i dalje mozemo samo nagadati cemu je zapravo sluzio.

izvor:Wikipedia

Post je objavljen 16.07.2008. u 16:45 sati.