Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogohod

Marketing

Glupog li i apsurdnog naslova: Smrću doživljena sloboda

Prekinuti šutnju laprdanjem, objaviti prijateljima da sam živ, nek se ne brinu? Inspiriran banalnom okladom oko toga na čiju će kocku šećera muha ostaviti ogavni trag svoga postojana, nudeći priliku potomstvu da iz toga iznikne, zapodjenuo sam raspravu, zamalo svađu o tome je li Joseph Beuys držao u krilu upucanog zeca ili raskrvavljenoga kunića. Tko još pravi razliku između zeca i kunića? Razlika među rođacima je drastična.

Dok bismo kunića povezivali sa iluzionistima, koji će ih vaditi iz šešira, zecu su ponuđeni ražanj i šuma. Kavez nasuprot gotovo neograničenoj slobodi. Rijetko koji će dočekati prirodnu smrt, ona pripada privilegiranima.Kuniću je suđeno da kad dostigne propisanu težinu bude omamljen i usmrćen, pretvoren u slasne zalogaje nudeći gurmanima zadovoljenje nekih strasti. Za pripremu zeca, prvi je korak uloviti zeca. Kad vam ga pas dotjera na puškomet, upucat će ga, ispuniti formulare obavještavajući nadležne ta tako činite red i ravnotežu u lovištu.

Kunsthistoričari tvrde da se Beuys obraća zecu tješeći ga okrvljavljenoga, govoreći mu svojevrsnu uspavanku, a ja istrčah sa tezom da u rukama drži kunića,.životinju čiji je životni put bitno drukčiji, koja je tek smrću doživjela slobodu.U priču su upleteni zlatni listići aplicirani na lice, skupocijeno odijelo upropašteno neoprostivim mrljama, med i mlijeko, još su samo nedostajali luk i voda da bi sve doveli do apsurda.

Na čiju će kocku šećera aterirati muha, saznat će se u rujnu. Nepoznat netko namjerava istražiti afinitete muha za slijetanje na med, kakicu i osunčane srdele, te to statistički obraditi. Bit će to velika pripomoć štovateljima oklada, svjesnih da ispunjavanjem tiketa izravno podupiru napaćenu nam državu.

Post je objavljen 15.07.2008. u 23:53 sati.