Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agroglashrvatska

Marketing

POSJETILI SMO FARMU SIMENTALSKIH KRAVA U JAGNJEDOVCU KRAJ KOPRIVNICE

N: GOVEDARSTVO
NN: POSJETILI SMO FARMU SIMENTALSKIH KRAVA U JAGNJEDOVCU KRAJ KOPRIVNICE
N: Kruno Višak očekuje i po sedam teljenja po kravi
Pn: Višak stalno postiže ekstra kvalitetu mlijeka. Štalski prosjek je sada oko 24 litre, a pojedine simentalke daju dnevno i po 30 litara. Od simentalca Višak očekuje i do sedam teljenja tijekom života


- Farma je kapaciteta 60 krava, a imamo ih već 80. Od toga, čak 90 posto, najviše je simentalaca, priča naš domaćin. U suvremenoj farmi u selu Jagnjedovec u blizini Koprivnice ima nešto i holstein krava, no Kruno Višak, alfa i omega obiteljskog gospodarstva, ističe da će postepeno i njih zamijeniti simentalcem, a razlog je upravo kvalitetnija telad za prodaju.
- Teliće prodajem, ne tovim ih, a kada je u pitanju mlijeko, ono ga prodajemo Vindiji. Cijena koju postižemo u našoj proizvodnji je oko 3 kune za litru, ističe Kruno pokazujući nam sistem izđubrivanja. Višak stalno postiže ekstra kvalitetu mlijeka. Štalski prosjek je sada oko 24 litre, a pojedine simentalke daju dnevno i po 30 litara. Od simentalca Višak očekuje i do sedam teljenja tijekom života. Krave su na slobodnom načinu držanja, a u planu je na prostoru oko farme imati ispust kako bi svojim kravama omogućio slobodno kretanje.
- Farmu sam podigao kreditom RBA banke kojega sam podigao na rok od 10 godina. Nažalost, za HBOR nisam imao sve uvjete pa sam morao sam riješiti financiranje cijelog projekta nove farme, opreme i proširenje broja krava. Oprema je kompletno DeLaval. Izmuzište je tipa riblja kost 2x4 smještenog uz ulaz prekrasno izgrađenog objekta na rubu proplanka uz jagnjedovečku šumu. Prilikom posjete farmi uočili smo da su u tijeku radovi na uređenju okoliša, tako da će se moći govoriti o jednom doista lijepom uređenom objektu smještenom u predivnom prostoru okruženom pitoresknim selom Jagnjedovec s jedne strane, te livadama i šumom s druge. Pored Krune Viška, na farmi radi i njegov otac i majka, a i njegova djevojka Sanja. Svi su angažirani na proizvodnji mlijeka i mesa i ne rade ništa drugo, odnosno, svima njima to je osnovni izvor prihoda.
Obzirom da na gospodarstvu, a ni u okruženju nemaju slame odlučili su se za sistem držanja na ležištima s gumenim podom, a ispod cijelog objekta je laguna u koju se odlaže gnojovka. Uklanjanje gnoja u lagunu riješeno je tako da krave hodaju po balezi i guraju ju na specijalne rešetke tvrtke Schauman. Laguna se prazni uz pomoć Joskin cisterne koju također posjeduju. Uz pomoć nje i deponatora gnojovka se raspodjeljuje direktno u tlo. U livade i oranice ovoga obiteljskog gospodarstva.
Višak ističe da je za ovu farmu cijela investicija koštala približno dva milijuna kuna. Zanimljiva je i hranidba. U ovo, ljetno doba, hrane se krave sjenažom, pivskim tropom i smjesom, a zimi i silažom cijele stabljike kukuruza.
- Hrane proizvedem dovoljno na svojih 120 jutara, priča nam gazda, a kako ističe u ovom kraju zemlje ima i za kupiti tako da ne bi bilo problema pri širenju kapaciteta.
Ima kompletnu mehanizaciju za proizvodnju krme. Sve od kose do razgrtača je marke slovenskog SIP-a koju je kupovao posredstvom tvrtke Proizvodnja opruga Dežanovec, a stroj za spremanje sjenaže u okrugle bale je marke Welger za koju ističe da je s njom jako zadovoljan. Njegova doslovce traktorska ergela, zaista plijeni pažnju. Posjeduje Agrotrona snage 150 ks, zatim traktor marke Same od 90 konja. Tu je i jedan John Deere od 75 ks, a ima i Deutch od 45 ks, te traktor marke Univerzal koji je također snage 45 konjskih snaga.


Post je objavljen 01.07.2008. u 12:51 sati.