Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/61

Marketing

Crno-bijeli kolor dopler

Za prvu kontrolu moram donijeti nalaz markera, kompletnu krvnu sliku i ginekološki nalaz s TVCD (kolor dopler). Marker sam odvalila, skupljam hrabrost otić opet kod pijavica da mi tu krvnu sliku naprave, kod ginekologa bijah u petak.

Odlazila sam godinama kod privatne ginekologinje al se ona nije zadnji put usudila izvaditi mi spiralu ali ni mogla izdati uputnicu za Pulu, da mi to tamo naprave. Uputnicu sam morala tražiti od "službenog" ginekologa u našem Domu zdravlja. Ajd, upisali su me ko novu pacijenticu i dali uputnicu. Sve mi je to sredila medicinska sestra, doktora ni nisam vidjela. Jučer sestri objasnim što mi treba. Vrati se ženskica nakon nekog vremena i kaže da se za kolor dopler izdaje uputnica i šalje za Pulu ili Rijeku. Ili se plati ovom doktoru 300 kuna i može me odmah pregledati. Što ću, ne bi me sad nitko natjerao da se tramakam po zvizdanu u Pulu ili Rijeku. I pitanje je kad ću doći na red. A hoću u ovaj petak otići na kontrolu i treba mi nalaz. Rekoh joj da ću pričekati i platiti doktoru. Dobro. I dođe prilika da i upoznam tog doktora. I nije mi baš nešto šmekao. Rekla mu po što sam došla. Onda me preispitao o osobnim i familijarnim bolestima i sklonostima. Dobro, morao je napuniti bazu podataka, to razumijem. To što sam bila čekala više od sat vremena i već mi je tlakić sigurno pao na 80/55 a želudac počeo slati zvučne signale da mu je vrijeme objedu, to nije isključiva krivica doktora. To što je ispitivao, pa šutio i tipkao po tipkovnici, to mi je nakon par minuta već pomalo išlo na živac. Dva-tri puta sam ga zamolila da mi objasni što će mi raditi i zašto treba kolor dopler, a on me otpilio da će mi već sve reći.

Kad je konačno upisao sve što je namjerio, pozvao me da se legnem na ginekološki stol. Pak me prepipao, uzeo uzorak za papa-test (to mi je čak i rekao), pak mi je uglavio onaj pipac-skener i gledao mi unutrašnjost na ekranu. Ekran crno-bijeli. Nije u koloru. Pak je šutio, šutio. Pitam ga što mjeri, što označava na ekranu. Kaže debljinu stijenke maternice. Dobro. Isprinta papirić sa slikicama, kaže da je gotovo. Da mogu sjesti opet pred njegov stol i kompić. I počeo opet šutke pisati. Ja u sto čuda. Meni ovo nije ličilo ni na što drugo nego na obični ultrazvuk. Da ću zaustiti i pitati koliko sam dužna i što mi je uopće napravio, evo ti čoek se udostojio izreći par rečenica. Da je provjerio debljinu moje stijenke. Da hormonalna terapija zna utjecati na organizam i tako da se stijenke podebljavaju. Ako je debljina 8 mm ili veća, mora se strugati ta stijenka i mijenjati terapija. Da ja imam debljinu 4 mm i da je to sasvim u redu obzirom na godine i klimakterij i da smatra kako nije potrebno obaviti kolor dopler. Ma, mislim.... pa mogao mi je to i unaprijed reći ili za vrijeme pregleda. I sad, ostavio je mojoj radiologinji da odluči da li će inzistirati na tom kolor dopleru ili ne. Ako žena traži, nek dođem drugi tjedan obaviti taj pregled. Al on misli da ne trebam, nego samo da telefonski kažem radiologinji što je on zaključio. E pa... I sad moram nazvati radiologinju i pitati je što napraviti. Izađoh neoštećenog novčanika ali baš onako nezadovoljna.

Nema meni do moje privatne liječnice. Jest da joj platim 350 kuna za pregled i papa-test al me žena zna već godinama i sve mi kaže. I ne moram kod nje papa-test čekati 2-3 mjeseca i ak joj kažem da mi napravi CD, onda će mi i napraviti. Ak ima.


Post je objavljen 14.07.2008. u 09:15 sati.