Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bijela kuća: Rusi su se zabunili, mislili su na Gruziju i Ukrajinu

Bijela je kuća jučer je pozdravila potpisivanje protokola o pristupanju NATO-u Hrvatske i Albanije, te izrazila očekivanje da će on u najskorije vrijeme biti ratificiran u američkom Senatu.

Komentirajući potpisivanje Protokola o pristupanju NATO-u Hrvatske i Albanije u Bruxellesu, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe izjavio je da je američka administracija jako zadovoljna zbog zasluženog ulaska tih dviju zemalja u Savez, te da u konačnici očekuje i članstvo za Makedoniju.

Na traženje da komentira priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova, u kojem je ocijenjeno da će proširenje NATO-a na Hrvatsku i Albaniju nanijeti štetu sigurnosti u Europi, glasnogovornik Bijele kuće je rekao da su se Rusi možda zabunili, misleći reći Gruzija i Ukrajina.

Rusija se do sada snažno protivila proširenju NATO-a na bivše sovjetske republike, što je došlo do izražaja i uoči ovogodišnjeg Sastanka na vrhu Saveza u Bukureštu, kada neke velike članice NATO-a, zbog protivljenja Moskve, nisu podržale nastojanja SAD-a za primanje Ukrajine i Gruzije u pripremni program za članstvo u Savezu - MAP. Osim općenitog protivljenje širenju NATO-a, Rusija do sada nije javno kritizirala integraciju zemalja jugoistočne Europe u Savez.

Na upit očekuje li da će američki Senat ratificirati protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u do kraja godine, izrazio je nadu da će ratifikacija biti provedena u najskorije vrijeme.

Post je objavljen 11.07.2008. u 08:28 sati.