Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Chuck Berry u Opatiji

Večeras na Ljetnoj pozornici u Opatiji svira jedan od začetnika i zaštitnih znakova rock and rolla, Chuck Berry.
On je svojom svirkom utjecao na navjeće rock bendove The Beatles i Rolling Stones, za čije su uspješne karijere zaslužne i obrade Berryevih pjesama. Tako su Beatlesi svirali Roll Over Bethoven, Rock and Roll Music, a Stonesi su obradili Carol, Litlle Queeny itd....





Mlađe generacije su se s Chuck Berryem upoznale u filmu Povratak u Budućnost. Tamo je prikazan pomalo čudan način skladanja Berryeve najpoznatije pjesme Johnny B. Good. Naime, Marty McFly (Michael J. Fox) se vraća u prošlost i na plesnjaku odsvira heavy metal verziju Johnny be Gooda, a Berryev rođak zove Chucka i preko telefona mu pušta pjesmu kojom se «rađa» rock and roll.
Dakle putnik iz budučnosti, je, neznajući, zapravo bio autor pjesme koja se pripisuje Berryu! Jest fikcija, ali ipak postoji određenja logička mogućnost s obzirom na zakrivljenost prostor – vremena i određenih astroloških aspekata i problema jeli stvarnost zapravo iluzija i ostalih paradoksa i anomalija i bla bla.....




Dakle, večeras će na Ljetnoj zasvirati jedna od ikona modernog doba.
Inače Chuck Berry je rođen 1926. godine u St. Louisu, a započeo je kao blues gitarista skidajući Muddy Watersa. Razumljiv početak, budući je Rithm and blues, po čemu je postao poznat, zapravo samo ubrzani blues s mali primjesama countrya i popa.
U godinama što su bile pred njim promijenio je ime Charles Edward Anderson u Chuck Berry i postao ocem rock'n'rolla. Berry se relativno kasno počeo profesilonalno baviti glazbom. Tek je u svojoj 26. godini prvi put nastupio za lovu, a pjesme je počeo snimati tri godine kasnije. Možda je jedan od razloga za tako kasni početak njegov boravak u popravnom domu zbog krađe automobila. U 21. godini Berry se ostavio karijere sitnog kriminalca, smirio se, zaposlio kao radnik i oženio. No, nije dugo mirovao.

Uskoro se proslavio na lokalnoj razini pjevajući i svirajući po klubovima. Kada je 1955. godine izašao prvi singl, Berryjeva karijera krenula je punim gasom. Uspjeh mu je donio slavu, bogatstvo i sve veće zanimanje zakonodavne vlasti. U godinu i pol uhićen je dva puta zbog mnogobrojnih veze sa ženama druge rase, koje tada na američkom jugu nisu baš bile tolerirane.

Ipak to ga nije zaustavilo. Prva dva velika hita su mu "Maybellene" (1955.) i "Roll Over Beethoven"(1956.) koja dospjeva na 29 mjesto Billboarda. Kako se iz teksta pjesme "Roll Over Beethoven" može zaključiti, želja mu je bila ritmom i bluzom zamijeniti klasičnu glazbu.

Svoje ploče izdavao je za najpoznatiju blues diskografsku kuću Chess records. Nakon hita Roll over Beethoven kreće na turneju s Carl Perkinsom, a 1957. godine snima svoj najveći hit Johhny B. Good.




Onda slijedi razdoblje već navedenih Beatlesa i Stonesa koji su crpili inspiraciju iz Berryeve «pjesmarice», a sam Berry nastavlja stvarati hitove i sedamdesetih utjeće na drugu generaciju rock bendova kao što su The Who, Led Zeppelin i Ten Years After.
Ni dan danas njegov utjecaj na modernu kulturu nije presahnuo, a osim njegovog "pačijeg hoda" kojeg je preuzeo gitarista AC/DC-a Angus Young, jedan od najpoznatijih aktualnih primjera je svakako korištenje Berryeve pjesme You Newer can Tell u Tarantinovu filmu Pulp Fiction uz drogirani ples Johna Travolte i Ume Thruman.






Post je objavljen 10.07.2008. u 13:33 sati.