Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ljubljansko Delo o susretu Rupela i Jandrokovića

Ljubljansko "Delo" u današnjem broju ocjenjuje da je prvi radni posjet Jandrokovića Sloveniji u utorak prošao u znaku uzajamne kurtoazije.

"Rupel je ponešto ublažio stajalište o granici, priznavši da bilateralna pitanja i hrvatski ulazak u EU u načelu nisu povezani. Jandroković je s druge strane polaskao Sloveniji da je uspješno vodila EU i da je njezin mandat predsjedavajuće ostavio Hrvatskoj dosta manevarskog prostora da pregovore s EU zaključi krajem 2009. godine, te zaobišao postavljeno pitanje o tome je li Slovenija kao predsjedavajuća blokirala hrvatske pristupne pregovore", navodi Saša Vidmajer, komentatorica vodećeg slovenskog dnevnika.

"Hrvatska je pregovore s EU uzela previše ležerno, pa su kritike da ju je u otvaranju pregovaračkih poglavlja ometala Slovenija neutemeljene. No, i Slovenija je, štiteći svoj nacionalni interes, u vrijeme predsjedavanja Unijom došla do samog ruba. Države koje vode Uniju šest mjeseci u pravilu dobro zaštite svoj nacionalni interes i ugrade ga u neutralni mandat predsjedateljice. No, očekivanje da će Slovenija kao predsjedavajuća u toj funkciji lakše pritisnuti na Hrvatsku bila su pogrešna. Umjesto prikrivenih prijetnji i iznude bilo bi mnogo logičnije da se Slovenija isticala kao prva braniteljica što bržeg ulaska Hrvatske u EU", navodi komentatorica koja takav diplomatski postupak uspoređuje s ponašanjem Italije prema Ljubljani prije nego što je Sloveniji kao prvoj od država nastalih raspadom nekadašnje Jugoslavije uspjelo ući u EU i NATO.

Komentar Saše Vidmajer na Internet stranicama Dela možete pročitati ovdje.

Post je objavljen 09.07.2008. u 12:19 sati.