Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/cosmo2503

Marketing

Zabranjeno voće

Neke zabrane nameće društvo zakonom ili normama. Neke, pak, namećemo sami sebi, pa će si neko zabraniti slatkiše, neko masnu hranu, neko fina peciva.
Svijet bez zabrana bio bi ludnica, opšti haos u kome se ne bi zanlo "ni ko pije, ni ko plaća".
Da li samo zato što su zabranjeni, odnosno zaštićeni ili su zaista tako posebni, ali meni su prstaci najdraže školjke.
U "neciviliziranom" dijelu svijeta iz kojeg dolazim zabrana ne važi, pa se i prstaci nađu na tezgi jednako kao i dagnje i ostali školjkaški svijet. I ne samo to, zadovoljstvo uživanja u prstacima neće vas koštati nikakvo bogatstvo, jedva da su skuplji od svježih kozica, a jeftiniji su od nekih finijih riba.
Dakle, stvorite si ugođaj: Pripremite prstace na jedan od predloženih načina, pustite omiljeni pjesmuljak o beskrajnoj ljubavi, Olivera ili klape. U lijepe čaše nalijte fino bijelo vino i prepustite se čistom užitku.

Prijedlozi za pripremu prstaca:

Buzara od prstaca na dalmatinski način:

Ova je najjednostavnija i najbolja. Potreban je oprez, budući da ćete jesti prstićima vlastitim ili najdražeg vam, čuvajte se da i njih ne pojedete.

Potrebno (za užitak u dvoje):
500 g prstaca
3 češnja češnjaka
pola vezice peršina
50 ml kvalitetnog bijelog vina (ne dopustite da vam loše vino pokvari dobro jelo)
50 ml kvalitetng maslinovog ulja
krušne mrvice (po želji ili navici)
tost za serviranje

Postupak:
1. Nakon što ste ih donijeli kći duboko udahnite miris mora, a zatim ih operite pod mlazom vode i odstranite prljavštinu četkicom.
2. Zagrijte 2 – 3 žlice maslinovog ulja i bacite prstace na ulje pa kratko uz treskanje tave kuhajte da se školjke otvore.
3. Prstace izvadite sa ulja, a ulje procijedite kroz gazu, pa sačuvajte.
4. U tavu uspite ostatak maslinovog ulja.
5. Na ulju popirjati češnjak nasjeckan na listiće i usitnjeni peršin. Pirjati 5 minuta da puste aromu.
6. Dodati prstace, podliti vinom i sačuvanom tekućinom od kuhanja (u ovoj fazi treba dodati mrvice ukoliko se koriste).
7. Lagano kuhati 10 minuta.
8. Preliti preko prepečenog tosta i prepustiti se...

Image Hosted by ImageShack.us
By selma2503, shot with u820,S820 at 2008-07-07

Buzara od prstaca na kvarnerski način:
Razlikuje se od dalmatinske po dodatku rajčice u umak. Pa ko kako voli J

Potrebno
500 g prstaca
3 češnja češnjaka
1 rajčica, oguljena i očišćena od sjemenki
Pola vezice peršina
50 ml kvalitetnog bijelog vina
50 ml kvalitetng maslinovog ulja
krušne mrvice (po želji ili navici)
tost za serviranje

1. Zagrijte 2 – 3 žlice maslinovog ulja i bacite prstace na ulje pa kratko uz treskanje tave kuhajte da se školjke otvore.
2. Prstace izvadite sa ulja, a ulje procijedite kroz gazu i sačuvajte..
3. U tavu uspite ostatak maslinovog ulja.
4. Na ulju popirjati češnjak nasjeckan na listiće i usitnjeni peršin i rajčicu dok rajčica ne omekša.
5. Dodati prstace, podliti vinom i sačuvanom tekućinom od kuhanja (u ovoj fazi treba dodati mrvice ukoliko se koriste).
6. Lagano kuhati 10 minuta.
7. Poslužite uz tost i omiljenu glazbu u prijatnom okruženju, rashlađenom stanu uz dobru malvaziju.

Image Hosted by ImageShack.us

Konačno, ako želite nahraniti 4 osobe pripremita ih sa špagetama.
1. pripremite prvu ili drugu buzaru i izvadite meso iz školjki (par ih sačuvajte za ukras).
2. Skuhajte 250g špageta i pomješajte sa školjkama.

Image Hosted by ImageShack.us




Post je objavljen 07.07.2008. u 15:48 sati.