Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Riža na mlijeku s kokosom

Image and video hosting by TinyPic


500 ml mlijeka
125 g kokosovog brašna
60 g riže (okruglog zrna)
50 g šećera
1 štapić cimeta
na vrhu noža suhe limunove kore (ili svježa, naribana)
2 žlice ruma ili likera od kokosa
5 listova bijele želatine
200 ml biljnog šlaga (slatkog vrhnja)
1 vanilin šećer


Mlijeko zakuhajte s kokosovim brašnom i procijedite ga kroz gazu, što bolje iscijedite mlijeko iz kokosovog brašna.

Mlijeko stavite u lonac, dodajte mu šećer, štapić cimeta i limunovu koru pa ostavite da zakuha. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri 30ak min, povremeno promiješajte.

Listove želatine prelijte vodom.

Kuhanu rižu maknite sa štednjaka.
Po želji sada u rižu možete vratiti kokosovo brašno koje ste na početku kuhali s mlijekom, ako ne želite, ne morate, možete ga baciti.

U vruću rižu umiješajte rum (liker).

Ocijedite listove želatine pa i njih umiješajte u vruću rižu da se rastope.


Rižu stavite na hladno, a kad se ohladi i počne stvrdnjavati u nju umiješajte šlag izmiksan s vanilin šećerom.

Posudice (kalupiće za puding, male kuglofe,…, ili možete uzeti 1 veliki kalup za npr. kuglof, srneći hrbat…) isplahnite hladnom vodom i u njih rasporedite pripremljenu smjesu.

Stavite u hladnjak na par sati.

Kad se smjesa stvrdne pri vrhu ju tankom oštricom noža odvojite od ruba posudice.
Svaku posudicu uronite u zdjelu s vrućom vodom (pazite da se riža ne zalije) na 15ak sekundi. Na posudicu stavite tanjurić i sve zajedno okrenite, energično protresite da smjesa od riže sklizne na tanjurić.
Ako vam se čini da je smjesa topla (budući da su kalupi bili u vrućoj vodi), stavite tanjuriće s rižom u hladnjak da se dobro rashlade.

Ukrasite po želji.


Ovisno o tome koliko posudica imate možda ćete trebati više puta promijeniti vruću vodu u zdjeli, ako se ohladi.
Nemojte posudice predugo držati uronjene u vruću vodu jer će se smjesa od riže početi potpuno otapati, pa onda udubljenja i izbočine karakteristične za npr. kalupiće za puding ili kuglof više neće biti vidljive, a smjesa će biti napola tekuća. Ako se to dogodi, smjesu ponovo vratite u kalupe i stavite u hladnjak da se ponovno stvrdne i zatim opreznije ponovite postupak vađenja iz kalupa.
Ako ste koristili 1 veliki kalup za cijelu smjesu, postupak vađenja je isti (uronite kalup u zdjelu s vrućom vodom na 15 sekundi, onda kalup prekrijte tanjurom, sve zajedno okrenite i protresite).

*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Burda» 8/1995.



Recepti s rižom na mlijeku
Riža na mlijeku s ananasom
Riža na mlijeku s rumom i bananama
Pohana riža na mlijeku
Lažni riblji panirani štapići





Post je objavljen 07.07.2008. u 09:59 sati.