Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/janjoblog

Marketing

MALO VIŠE DUŠE

Noćas nisan niš spala, bile smo na Zulejki .moja Mare i ja, ništo me uznemirilo oko tega da nisan mogla odgovra najt, tek pred jutro, kad je sunce isškiljelo, konda me prosvitlilo i reklo mi, kaj me to oko svega tega tulko smelo. Puno san tega prošla i videla, dost tega zamerila i oprostila, a dost tega iščem, uvik u svemu iščem a tega je sve manje i manje.
Kako se danilo, tako san i ja misleć domislela , zač san celu noć bila budna i klela belu vranu u sebi. Moja Mare i ja na sve skoro gremo i sve bi rad znat i videt, o svemu divanit i kaj prave Ogulinke svemu se malo posprdat a i ništo pofalit, ali uvik u svemu iskat i najt dušu Ogulina, a nje je sve manje i nje skorum da nigdi više nemorete najt.
Prvo ću pofalit našu Nikolinu, zač je vridna, zna organizirat, sabrat ljude, ima volje i novac i dobro dela sa svim svojim pomoćnikim oko sebe. Lipo je da imamo leto kadi moremo pojt ništo lipo vidit. Pofalit ću glumce i njiov trud i vrime koje su za nas delali i oddelali.
Molit ću da se ne piše po stolci rezervirano, zač se naš narod tega boji, pet redi rezervirano, neka sidu ki kadi će ako je prije i ranije došal. Niki neka se ne izdvaja od naroda, zač sam ja dost poreza i PDV-eja platila da morem sidit i u drugem redu sa svojum Marom i kega god ću zet sobum a onim kaj im ja dajem za plaću još treba i rezervirat, to ni u redu.
Najidil me i naš Bego, kaj je rekal Dobar večer, a ne Dobra večer, zač gradonačelnik bi moral bar znat pozdravit na Hrvackem jeziku, a ako ni segur neka pita Gospu Višnju iz Gimnazije pa će mu reć da je večer ženski rod i neka mi ne zamlje imenicu u muški rod, dost su si tega muški zeli a noć i večer im nedam i bok.
Onda je dodal dame i gospodo, i dragi posjetitelji, a tuj san ostala mirna zač ni rekal posjetioci, jer bi mu mobitel zabalala da je slučajno to rekal kako ima običaj. Jako mi je važno da iman gradonačelnika kaj zna divanit po hrvacki. Ja znan da on ni stigal puno naučit, ali to bi moral nikako znat.
Sve je lipo i glatko teklo, svi su dobro naučili i naredili točno kako je režiser zahteval, ali dvi su mi glume posebno lipe bile, Milka i sluškinja Kate, te su dvi glume imale dušu. Ne mislin da nisu drugi bili dobri, lipo je sve išlo, ma nikako mi se čini da su drugi glumili samo da to kaj prije završu i da to kaj prije projde, falilo mi je ništo, ono kaj su prvlje u Zulejki imeli falilo mi je u tem malo duše, nekakove istine, tega mi ni bilo, dico moja. nemojte mi zamerit, ovo je druga ili treća predstva kaj je režira Gospon Otržan, seguro se puno trudi, ali ni ona prvlja «Djevojka iz jezera» isto mi ni imela to ništo kaj svagdi išćem, išćem, i u pismi i u knjigi i u glazbi i u sliki a pogotovu u kazališču, dušu kaj sve to sveže u srce čovika da se osića ponosan kaj to gleda i sluša i da sebe vidi u svemu temu.
Bili su na mestu događanja, a naredili su sobu u ku su svi uletali i muvali se a da ta soba ni pripadala u ono vrime u kojem se ta drama dogajala. Glumci su došli, brzo odverglali i ni se to stopilo u tu legendu, morda je tribalo još neko vrime pojt na probe, i usavršit. Nesmi se mislet da je nam sve kaj nam date dobro, Ogulinci i Ogulinke imadu puno smisla za umetnost a pogotovo za glumu, siguro su se nekoji prepoznali u temu ali moje srce ni niš dotaklo, baš niš u celoj toj predstavi. Svaki je svoje recitiral do dalmatinske pisme na kraju, kaj joj tuj ni bilo mesto, a pasnice takove ni trebalo, zač je Milan izdahnil u Zulejkinem krilu.
Prošle smo moja Mare i ja doma, polako, svitlil je Ogulin, ali nismo bile vesele, prošle smo mučeč mimo bivšega parka nismo gledale u tu stranu, zač smo se zavitovale jedna drugoj da čemo gledat vrhe cipel kad budemo tudaj išle i mislet da je park tamo kadi je silne godine bil. Za parkum me srce boli, sve kaj su naredili i narodu i Mijeti i meni oprostit ću im ali Park , to im nikad Janjo oprostit neće i nemore.

Malo samo se sitile stare Zulejke, bile smo mlade i morda smo izgubile milost u duši, ali onda je moja Mare skorom umrila od suz, morda zato kaj su joj branili ofirat z Ivetum, morda zato?
Ali jedno moran priznat., svi su došli videt Zulejku, vlast je cela bila na predstavi i nadan se da će uvik tako većina dojt kad vridni Ogulinci budu ništo delali a pogotovo kad dojdu u ovim Frankopanskim večerim umitniki izvana, nebi bilo lipo da mislu da naša vlast ni prosvećena u kulturnem pogledu a ako im se kaj i ne dopada neka duradu, i neka ne počnu pleskat onda kad se nesmi. Dok traje predstava nesmi se pleskat, mora se čekat da završi čin, dok se svira glazba nesmi se pleskat dok se ne naklonu oni kaj to delaju, zač se ometa umitnika. Ja san sebi kupila bon-ton, ima u knjižari od Zvezde, i to kupte, molin vas zač me je sram kad pleskamo bez veze. Moramo se naučit da budemo kulturni ako čemo pojt na te fine predstave, zač to nesmi bit kako ki će, i kaj je najgorje uvik oni počnu pleskat kaj su u najprvljem redu, nemoremo pojt u Evropu bez tega, još ima puno poglavlji kaj moramo ne samo napisat i donest u zakon van i naučit. Najgorje mi je kad potlje himne niki počne pleskat, pa dojde mi da ga potiram . Ni lipo da se sramotimo kadi nemoramo, moja Mare i ja smo lipo svaku večer pročitale 5 stranic iz tega bon- tona i sad se niš ne bojmo nikud pojt . Ja nisan zadovoljna sa svojum vlasti ali ne volin da kad dojdu strani ljudi iz vana ništo ne štima, jerbo oni mislu da sam je i ja izbrala, zato vam to divanim, rad bi ih poštivat a nemorem jerbo nisu zaslužili.
I neznan čul moć celo leto pojt na te sve predstave, moram pojt sa nučicom malo na more, a dobro, valja ima dost naroda ki će pojt i pleskat svemu temu i zabavljat se, nebi bilo lipo da dojde pet ili petnajst Ogulinci kad dolazu umitniki izvan Ogulina. Tila bin da sve dobro projde kad se već naredilo i potrošilo i da narod sve to vidi i čuje. A kaj moremo, kad nimaju mladi novac i posla bar da se nekako zabavu i da im vrime projde.
Ajte bok!
Janjo, 6. srpanj 2008.


Post je objavljen 06.07.2008. u 21:40 sati.