Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/taranails

Marketing

Stečene bolesti

Gljivične bolesti - najčešće se pojavljuju na noktima stopala, prvenstveno palcima. Nokat se postupno odvaja od nokatne ploče na postraničnim rubovima, no promjena je jače izražena na jednom rubu. Tu se vidi bjelkasto-žućkasta mrlja, a prilikom čišćenja nokta nastaje bijeli mrvičasti sadržaj. S vremenom se slobodni rub nokta počne mrviti sam od sebe.
Bolest se može zaraditi u saunama i na kupalištima jer gljive obožavaju topla i vlažna mjesta. Obično infekcija nokta dolazi nakon infekcije kože, a budući da gljivične infekcije ne stvaraju jaku upalu, ne pojavljuje se bol, no mijenja se kvaliteta nokta.
Što činiti: U dogovoru s liječnikom obavezno treba uzeti odgovarajući antibiotik i to u obliku koji se uzima oralno (na usta). Njegovo nanošenje na nokat nije učinkovito.

Urasli nokat - radi se o upalnoj promjeni kože postraničnog žlijeba nokta, koja nastaje zbog pretjeranog uraštanja nokta. Najčešće se se bolest pojavljuje na palcu stopala.Upala se razvija velikom brzinom, krot nekoliko sati. Osim bola i crvenila na zahvaćenom području može se nakon 24 sata pojaviti i zamućena tekućina. Ako se odmah ne započne s liječenjem stvara se granulomatozno tkivo. To novonastalo tkivo sastavljeno je od nepravilno poredanih vezivnih vlakana i krvožilnih spletova što su nastali kao poslijedica napada bakterija i obrane okolnog tkiva.
Najčešće pojavi bolesti vode pogrešno rezanje slobodnog ruba nokta, preagresivna higijena, spuštena stopala te tijesna obuća koja natiskuje prste.
Što činiti: Obavezno se treba javiti liječniku koji će uzeti bris nokta te odrediti lokalnu terapiju i uzimanje odgovarajućeg lijeka na usta.

Psorijaza - upalna bolest kože što se prepoznaje po crvenkastim žarištima pokrivenim bijelim ljuskicama, koja se najčešće pojavljuje na koljenima, laktovima i vlasištu, ne štedi ni nokte. Na njima nastaju točkaste udubine promjera oko 1mm, dolazi do odljepljivanja slobodnog ruba nokta, zadebljenja nokatne ploče, promjene boje nokta te upale zaslona nokta.

Neurodermitis - kronična upalna promjena na koži, poznata kao atopijski dermatitis, svoj trag ostavlja i na noktima.
Ploča nokta je uzdužno isprugana, neravna, a može biti i lomljiva i listati se. Često se pojavljuje i zadebljanje nokatne ploče.

Lišaj - "lichen planus" je dermatoza koju obilježava crvenilo i jak svrbež kože. Odražava se i na noktima, slobodni rub nokta se odvaja, nokatna ploča postaje lomljiva i uzdužno isprugana. Može doći i do poprečne ispruganosti te atrofije nokatne ploče.

Kružno ispadanje kose
Muški tip ćelavosti ili alopecija areata na noktima se "prepoznaje" po mutnoj, zadebljanoj te izgrebanoj ploči nokta, kao da je brušena brusnim papirom. Može se pojaviti i odljepljivanje nokta.



Kako si pomoći?

- Prilikom rada sa sredstvima za čišćenje obavezno koristite zaštitne rukavice.
- U sauni ili na kupalištu obavezno nosite zaštitne papuče.
- Svakodnevno održavajte higijenu stopala i ruku. Pazite da nakon pranja dobro obrišete i posušite prostore izmeću prstiju.
- Prije spavanja obavezno namažite stopala i ruke odgovarajućom kremom za njegu kože i noktiju.
- Ne režite nokte već ih pažljivo oblikujte rašpicom.
- Ne odstranjujte kožicu s nokta već ju potisnite prema korijenu nokta.
- Želite li ubrzati rast nokta, u dogovoru s dermatologom odlučite se za neki od preparata što sadrže biotin. Neće škoditi ni uzimanje vitamina B skupine.
- Čim primijetite promjenu na noktu potražite savjet dermatologa kako bi problem spriječili u začetku.
- Vodite računa da kod promjena i bolesti nokta nema poboljšanja preko noći. Oni traže pravilnu njegu te dugotrajnu i upornu terapiju.Kada su druge bolesti organizma uzrok promjena na noktima, prvenstveno treba liječiti osnovnu bolest


Post je objavljen 29.06.2008. u 16:07 sati.