Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dubrovnik: Hrvatska ne smije biti žrtvom Lisabonskog ugovora

Croatia Summit 2008, na kojem sudjeluju visoki dužnosnici tridesetak zemalja Europe i Sjeverne Amerike nastavio se danas u Dubrovniku raspravom o djelovanju Europske unije nakon irskog "NE" Lisabonskom ugovoru.

Odbijanje tog ključnog dokumenta za institucionalnu reformu Unije na referendumu u Irskoj nametnuo se kao glavna tema već na otvaranju trećega po redu dubrovačkog summita jučer.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany poručio je domaćinu skupa predsjedniku Vlade dr.sc. Ivi Sanaderu da Lisabonski ugovor nije posao Hrvatske nego EU-a i podsjetio na golemu zadaću koju Zagreb još mora ispuniti kako bi se priključio Uniji.

Sanader je uzvratio da "pad" Ugovora u Irskoj nije obeshrabrio nego naprotiv ohrabrio Vladu koja će još energičnije nastaviti s ispunjavanjem uvjeta za članstvo.

Proširenje EU i pristupanje Hrvatskoj Uniji, ne smiju biti žrtve institucionalnih problema Unije izazvanim odbijanjem Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj, istaknuli su brojni visoki dužnosnici EU i zemalja članica.

"Proširenje se mora i može nastaviti bez Lisabonskog ugovora. To je pitanje političke volje, a ne pravno pitanje", rekao je potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra.

"Ne trebate se bojati. Irci nisu glasovali "protiv" zbog zapadnog Balkana... Ne vidim druge mogućnosti za ovu zemlju osim članstva u EU", dodao je Vondra.

Slovački premijer Robert Fico rekao je da Unija mora biti spremna za primanje Hrvatske čim službeni Zagreb ispuni kriterije za članstvo.

"Pristupanje Hrvatske mora se dogoditi bez obzira što će se dogoditi s Lisabonskim ugovorom", dodao je Fico.

Sudionici će danas razgovarati i o proširenju EU-a i NATO-a na jugoistok Europe te o europskoj energetskoj strategiji.

Post je objavljen 05.07.2008. u 13:48 sati.