Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anathequeen

Marketing

Toše Proeski

Todor Toše Proeski (Prilep, 25. januara 1981. - Nova Gradiška, 16. oktobra 2007.) bio je jedan od najboljih makedonskih pjevača pop muzike velika zvijezda u cijelom regionu.

Jedan od njegovih prvih nastupa bio je na jednom dječjem festivalu 1996. 1998. godine po prvi put nastupa na makedonskom izboru za Pjesmu Eurovizije sa pjesmom ("Ostani do kraja"), te 2000. godine s pjesmom "Solzi pravat zlaten prsten", da bi 2004. bio i predstavnik Makedonije na Eurosongu u Istanbulu. Otprilike u isto vrijeme s prvim nastupima na nacionalnim izborima za Euroviziju započinje i uspješnu saradnju s kompozitorom Grigorom Koprovim i stvara prvi veliki hit ("Rane na usnama"). Tokom svoje kratke i iznimno uspješne muzičke karijere surađivao je s muzičkim imenima kao što su: Esma Redžepova, Željko Joksimović, Toni Cetinski, Anja Rupel, Karolina Gočeva, Antonija Šola, Miro Buljan, Bora Čorba, Goca Tržan, Leontina, Phoebus, Jeff Beck i drugi. Velika popularnost, ne samo kod brojne publike u cijeloj regiji, nego i kod svojih kolega muzičara rezultirala je s nekoliko snimljenih dueta. Svoj treći studijski album "Ako me pogledneš vo oči" snimio je u Grčkoj i objavio ga 2003. godine. Pjesma "Čija si" s tog albuma postala je jedan od njegovih najvećih hitova, a album je promovirao u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, poslije čega je zaradio epitet "kralja pirata". Njegovi su nosači zvuka, naime, u ogromnim tiražima prodavani su širom bivše Jugoslavije, ali on i njegova izdavačka kuća nikad na njima nisu zaradili, s obzirom na to da su bili djelo pirata i preprodavaca.

Proeski je bio pred diplomom solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. Bio je jedan je od rijetkih školovanih pop muzičaru na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Svoj osebujni vokal nastavio je usavršavati u New Yorku, kod poznatog profesora pjevanja Williama Raya, koji je podučavao i Luciana Pavarottija.

2004. godine imenovan je za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a, a tim povodom snimio je pjesmu "Za ovoj svet" (makedonsku verziju) i "This World" (englesku verziju). Dobitnik je i Humanitarne nagrade majke Tereze.
Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 04.07.2008. u 22:57 sati.