Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska će imati velike gospodarske koristi od ulaska u NATO

"Hrvatska će imati velike gospodarske koristi od ulaska u NATO", rekao je to Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva jučer u Zagrebu na konferenciji "Članstvo u NATO savezu - mogućnosti i izazovi za hrvatsko gospodarstvo".
Polančec je naveo kako je jedna od mogućnosti koje se javljaju za hrvatsko gospodarstvo da neke tvrtke postanu dobavljači za potrebe NATO-a.

"Ne treba se zavaravati da je u tom segmentu moguć velik rast. Da bi se zadovoljili NATO uvjeti potrebna je visoka kvaliteta proizvoda". Kao važniju činjenicu Polančec je izdvojio da ulaskom Hrvatske u NATO zemlja postaje sigurnija, što je važno za investitore koji će ulagati u Hrvatsku. Rekao je da su dosadašnja strana ulaganja bila uglavnom u akvizicije, što ne zadovoljava strukturu ulaganja, "ali i to će se promijeniti", rekao je. Polančec je rekao da je unatrag nekoliko godina uloženo u grienfield investicije 3,6 milijarde eura. Naveo je da se kreditni rejting Hrvatske, već pozivnicom za NATO povećao, što se odražava i na kamatne stope, kao za kredite koje dobiva država, tako i na kredite koje plasiraju banke. Pozvao je još jednom gospodarstvenike da se jave na natječaj za poticaje, koji je trenutno u tijeku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i da predstave svoje projekte.

Davor Božinović, veleposlanik RH pri NATO je rekao da je NATO svojim članicama osigurao sigurnost, što je dovelo do ekonomskog blagostanja.

"Zemlje članice NATO-a su najveći investitor, a njihove investicije su uglavnom u zemlje koje su članice NATO-a", rekao je Božinović. Božinović je rekao da će ulaskom Hrvatske u NATO sve hrvatske tvrtke moći biti dobavljači, ako zadovolje kvalitetom.

Božinović je naveo i neke poslove za koje su sada otvoreni natječaji, 100 milijuna dolara vrijedne infrastrukturne poslove u Afganistanu kao i gradnju novog NATO-ova stožera u Bruxellesu vrijednog milijardu eura.

Božinović se na konferenciji podrobnije pozabavio i analizom koristi i troškova pristupanja NATO-a, odbacivši uobičajene predrasude o troškovima i nepotrebnosti članstva. Prema podacima koje je iznio, dnevni je promet među članicama oko 1,7 milijardi eura, a članice čine pola ukupnog svjetskog gospodarstva. Naglasio je i nužnost članstva u svrhu sudjelovanja na internim natječajima, pritom spomenuvši primjer tvrtki čiji je proizvod ocijenjen sjajnim na svim testiranjima, ali je odbijen zbog nesuglasnosti jedne od članica. Uvijek spominjani troškovi, odnose se na modernizaciju vojske koja je nužnost u svakom slučaju, a prema njegovim riječima, bit će znatno manji ako se provode u okviru Saveza. Dodao je i vrlo realnu mogućnost sudjelovanja naših tvrtki u opremanju regionalnih vojski s obzirom na neke jasne prednosti koje se odnose na izostanak jezičnih barijera i blizinu transporta.

Marie-Claire Goller, voditeljica Ureda za odnose s javnošću NAMSE, NATO-ove agencije za logistiku čestitala je Hrvatskoj na pozivnici za NATO, kao i na velikom radu što je uložila Hrvatska i koji će tek uložiti. Goller je predstavljajući rad NAMSE rekla da Agencija nije profitna i nije konkurentna nacionalnim agencijama, a aktivnosti se zasnivaju na javnim natječajima.
.
"Kada se Hrvatska 2009. godine pridruži NATO-u, vaša će se poduzeća moći prijaviti kao potencijalni dobavljači NATO-a. No, NATO standardi traže najbolju kvalitetu i najnižu cijenu", rekla je Goller.

Na skupu su govorili i Robbert Smit, zamjenik direktora nabave NAMSE, Gert Retzer, direktor za sustave vođenja i zapovijedanja u NATO C3 Agenciji - Agencija za konzultiranje, zapovijedanje i nadzor i Krešimir Ćosić, voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i saborski zastupnik.

Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG), Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Post je objavljen 04.07.2008. u 12:51 sati.