Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dubrovnik: Sutra počinje Croatia summit 2008

Hrvatska će u petak i subotu biti domaćin međunarodne konferencije šefova država ili vlada, te predstavnika međunarodnih organizacija, sastanka na vrhu koji će se održati pod nazivom Croatia Summit 2008, a bavit će se pitanjima sigurnosti, razvoja i prosperiteta. Goste skupa koji se već treću godinu zaredom održava u Dubrovniku pozdravit će u petak na otvorenju skupa premijer Ivo Sanader, a sudionicima će se obratiti i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Sudionici skupa razgovarat će o djelovanju Europske unije nakon što je Irska odbila Lisabonski ugovor. Također, sudionici će raditi na intenziviranju suradnje država članica EU-a i NATO-a sa zemljama regije koje se i same nastoje približavati euroatlantskim integracijama. I europska energetska strategija bit će jedna od tema summita koji će, kako je najavljeno, okupiti premijere Mađarske, Slovačke, Albanije, Crne Gore i Kosova Ferenca Gyurcsanya, Roberta Fica, Salija Berishu, Milu Đukanovića i Hashima Thacija, a najavljen je i dolazak gruzijskoga predsjednika Mihaila Saakašvilija te predsjednika gruzijskoga parlamenta Davida Bakradzea.

Očekuje se i dolazak bosanskohercegovačkoga ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja te makedonskoga ministra vanjskih poslova Antonija Milošoskog. Američko izaslanstvo u Dubrovniku predvodi Dan Fried, pomoćnik američke državne tajnice za europska pitanja koji je sudjelovao i na summitu 2006. i 2007.

Post je objavljen 03.07.2008. u 21:46 sati.