Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nabrzaka

Marketing

49. post. DC has left the building

Danas se doznalo da će David Coulthard najvjerojatnije već ovog vikenda, tijekom VN Velike Britanije, objaviti odlazak u vozačku mirovinu. Joj kako mrzim umirovljenja, a to se odnosi na baš sve vozače, uvijek mi je krivo kad netko odlazi i sama pomisao na to da ga više neću viđati na stazi i oko nje je nekako pretužna. Ponekad se čak uhvatim kako mi nedostaje i smiješni, rumeni Ralf Schumacher. A tek DC!!! Ne mogu ni zamisliti.
Coulthard je u Formulu 1 došao 1994. vozeći za ekipu Williams nakon Sennine nesreće u Imoli. Odvozio je nekoliko utrka, a potkraj sezone je svoje mjesto morao prepustiti Nigelu Mansellu koji se privremeno vratio u Formulu 1 (na četiri utrke). No Coulthard je odvozio cijelu 1996. i iduće godine otišao u McLaren gdje je ostao sve do kraja 2004., a vozio je uz Miku Häkkinena i kasnije Kimija Räikkönena. Službeno ili neslužbeno David je bio druga violina obojici Finaca, a postavio je i zanimljiv rekord - postao je vozač koji je odvozio najviše grand prix utrka za ekipu McLaren. Od 2005. je u Red Bullu.
Rezime dugogodišnje karijere je 13 pobjeda (dvije u Monaku), 62 mjesta na postolju (od toga jedno u odijelu Supermana), 12 pole positiona (kvalifikacije nikako nisu Coulthardova jača strana) i 18 najbržiš krugova. (I jedna preživljena avionska nesreća!!) Čitajući njegove izjave zadnjih tjedana, ova mirovina me sve više podsjeća na jednu mnogo slavniju, Schumacherovu naravno, odnosno čini mi se da također nije potpuno dobrovoljna. Coulthard bi se još utrkivao, još se osjeća spremnim i još je željan uspjeha, ali Red Bull uporno želi novi vozački dvojac, najvjerojatnije Webber i Vettel, i za njega više nema mjesta. Izjavio je da neće prelaziti u neku drugu F1 ekipu (a pitanje je i koja bi ga htjela) niti ima namjeru početi voziti neku drugu seriju primjerice NASCAR. Ovako je komentirao potonji prijedlog: "I doubt it would satisfy me. After F1, everything else is a step down." Šuška se da bi mogao postati nekakav menadžer u Red Bullu, ali pričekajmo prvo Silverstone da vidimo uopće odlazi li stari lisac ili ne.
A ovo mi je jedan od dražih komentara o DC-ju - Jacques Villeneuve: "The way he speaks is amazing... He should be running a country or something." Za OVO se ispričavao cjelokupnoj javnosti danima po britanskim medijima, a OVO je također fora.

Upravo je i službeno objavljeno da Coulthard na kraju ove sezone završava karijeru F1 vozača. DC kaže da za sad ostaje u Red Bullu gdje će raditi kao savjetnik za testiranje i razvoj bolida i još nije donio odluku o mogućem nastupu u nekoj od drugih kategorija utrkivanja. U službenoj je izjavi naveo ljude kojima zahvaljuje na podršci tijekom karijere, a među njima je i zanimljiva zahvala glavnome gazdi: "Bernie Ecclestone for providing such a strong platform for us all to develop our skills and be able to call ourselves professionals. In years to come, my future family will still be thanking him for the financial success of F1." DC je ostao bogati prasac do kraja :)


Post je objavljen 03.07.2008. u 14:02 sati.