Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Anketa OESS-a: Kosovari najviše vjeruju KFOR-u

Stanovnici Kosova najviše imaju povjerenje u NATO-u misiju KFOR, zatim u kosovsku policijsku službu, Kosovski zaštitni korpus, a najmanje u pravosuđe, rezultati su istraživanja Organizacije ze europsku sigurnost i suradnju - OESS-a.

Anketa, koja je provedena prošle godine u vrijeme trajanja pregovora o statusu Kosova, pokazala je kako je 48 posto ispitanika tada smatralo da je opasnost na Kosovu na srednjoj razini, 19 posto da je razini opasnosti niska, dok 18 posto Kosovara vjeruje da postoji visoka razina opasnosti .



Polovica ispitanika smatrala je pregovore o budućem statusu srbijanske pokrajine kao prvu rizičnu situaciju, dok je 9 posto smatralo da socijalno-ekonomski status ljudi može utjecati na potencijalnu opasnost. Postojanje ilegalnih oružanih skupina samo je osam posto anketiranih smatralo glavnim problemom.

Korupcija bi prema mišljenju 5 posto Kosovara mogla dovesti do destabilizacije sigurnosne situacije na Kosovu i oni su rad pravosuđa ocijenili kao najlošiji. Neki ispitanici smatraju da administracija UNMIK-a nije uspjela da uspostavi funkcioniranje pravosuđa.



Anketa OESS_a pokazala je da Albanci koji žive u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice nisu zadovoljni sigurnosnom situacijom. S druge strane, Srbi koji žive u Gračanici najviše strahuju od toga da sigurnosni mehanizmi mogu zakazati. Oni su istaknuli sumnju u kvalitetu, profesionalnost i poštovanje pravila o ponašanju službi javne sigurnosti, prije svega KPS-a. Ocijenili su da su pripadnici KPS-a nesposobni i neefikasni u borbi protiv organiziranog kriminala.

Anketa OESS-a pod nazivom “Procjena povjerenja” provedena je u studenom i prosincu 2007. godine, a u njoj je u sudjelovalo 1.900 stanovnika Kosova različitih godina, spolova, stupnjeva obrazovanja i socijalnog statusa u gradskoj i seoskoj sredini, prenosi KiM radio.

Post je objavljen 02.07.2008. u 12:28 sati.