Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusija će na jesen NATO-u ponuditi zajednički sigurnosni plan

Rusija će u rujnu predložiti NATO-u detaljan prijedlog uspostave zajedničkog sustava kolektivne sigurnosti koji bi obuhvaćao sjevernu hemisferu, rekao je jučer predstavnik Moskve pri NATO-u.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je na summitu s čelnicima Europske unije prošli tjedan kako smatra da NATO ne može zajamčiti sigurnost europskom kontinentu. Moskva širenje NATO-a na istok doživljava kao prijetnju i Medvedev opetovano poziva zapadne sile na summit s Rusijom kako bi raspravili novi posthladnoratovski sigurnosni kišobran koji bi mogao naslijediti NATO. Medvedev smatra da nijedno postojeće međunarodno tijelo ne zastupa cijelu Europu.

- Na sastanku Vijeće NATO-Rusija u rujnu planiramo prezentirati detaljniju sliku u vezi s prijedlogom ruskog predsjednika - rekao je ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin, na telekonferenciji iz Bruxellesa.
Rusija ne sjedi, ne odugovlačimo i ne čekamo čudo. Predlažemo našu vlastitu formulu za sigurnost, rekao je ruski veleposlanik.

Rogozin nije iznio nikakve detalje prijedloga, ali je kazao da se o prijedlogu ruskog predsjednika sada sa zanimanjem raspravlja u europskim prijestolnicama.

Post je objavljen 02.07.2008. u 12:25 sati.