Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muskovijece

Marketing

POUČNA POVIJESNA PRIČA

Mladi kralj Artur bio je uhvacen od monarha susjednog kraljevstva kako lovi divljac u njegovim sumama. Monarh ga je htio ubiti ali se pokolebao jer je Arthur bio mlad i simpatičan. Ponudio mu je život u zamjenu za tocan odgovor na jedno tesko pitanje:
- "Sto ustvari zele zene?"
Artur se vratio u svoje kraljevstvo i poceo ispitivati svoje podanike. Razgovarao je sa svima, ali nitko mu nije znao dati odgovor. Na kraju, za odgovor je upitao i staru vješticu. Ona je pristala dati odgovor, ali pod uvjetom da se uda za Sir Gawain-a, najljepseg viteza Okruglog stola i Arturovog najboljeg prijatelja. No, vjestica je bila uzasno ruzna i grbava, slinila je i smrdila. Arthur je stoga odlučio da ne moze od Gawaina traziti takvu uslugu. No Sir Gawain je saznao sta se dogodilo i odlucio se žrtvovati za svog prijatelja i oženiti se vješticom.

Na dan vjenčanja stara je vjestica konacno dala trazeni odgovor o tome sto zeli svaka zena:
- "Svaka zena zeli biti vlasnica svog zivota!"
Cim je cuo odgovor, monarh susjednog kraljevstva vratio je Arturu pravo na zivot. Vjencanje je obavljeno i na njemu su bili svi dvorjani. Sir Gawain je, kao pravi vitez, bio nasmijesen svo vrijeme, ljubazan i pun postovanja. A stara se vjestica skandalozno ponašala: zdrala je kao zvijer, slinila i smdila.

Konacno je doslo i vrijeme prve bracne noci. Dok je cekao svoju novu zenu - vjesticu da mu dodje u krevet, Gawain je ugledao kako mu prilazi najljepse zensko stvorenje koje je vidio. Zbunjeno je upitao sto se to dogodilo, na sto mu ljepotica odgovori da je to ona - vjestica. Rece mu je da ce pola vremena provesti s njim kao vjestica, a pola kao mlada djevojka, i to zato sto je on bio dobar prema njoj svo vrijeme. Isto tako, upitala ga je koji njen izgled zeli preko dana, a koji preko noci.

Gawain je dugo razmisljao zeli li preko dana imati divnu zenu koju ce moci svima pokazati, a nocu u intimnosti svog kreveta imati monstruoznu vjesticu?? Ili ce preko dana imati vjesticu, a trenutke bracnog sladostrasca provoditi s divnom djevojkom?? Naposljetku, skrhan razmisljanjem Gawain joj rece da joj pusta na volju da sama odluci. Cim je to cula, vjestica odgovori da ce zauvijek biti u obliku mlade djevojke - i danju i nocu, jer je on ju je postovao i dozvolio joj da bude vlasnica svog zivota.

KOJA JE POUKA OVE PRIČE?
Nije bitno je li je zena lijepa ili ruzna, jer u sustini - uvijek je vjestica !!!


Post je objavljen 30.06.2008. u 22:21 sati.