Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apstinent

Marketing

Abortus nije fora

(Povod ovog teksta je OVDJE)

rose/

Jeste li ikada bile na kiretaži (abortusu)? Ja jesam, dva puta jer su tri trudnoće prije Mihovila neslavno završile od čega ta prokleta dva puta nisam uspjela pobaciti sama. Ne, neću pisati o moralnoj strani onih koji se na tako nešto odlučuju u slučaju neželjene trudnoće, to je previše složena i osjetljiva tema. Maloljetnice, socijalni slučajevi, silovane žene, duševno zaostale osobe... No, htjela bih malo opisati što znači abortus i kako to izgleda, naprosto iz razloga ako neka žena ostane u drugom stanju i misli kako će to obaviti bez imalo grižnje savijesti, pa nastaviti živjeti svoj život dalje kao da se nikada ništa nije dogodilo.

Moj suprug (tadašnji dečko) i ja smo jako željeli dijete. Tko ima volje može kopati po mojoj arhivi, sve je počelo otprilike kada sam i počela pisati ovaj blog. Iako sam znala da se trudnoća ne događa uvijek po narudžbi, ipak nisam znala što nas sve očekuje. U travnju 2004. prvi sam put ostala trudna. Euforija, oduševljenje, da ne nabrajam dalje... Jedan ginekološki pregled, pa drugi... Da skratim priču, plodova nije bilo, samo dvije prazne gestacijske vrećice jer je ta trudnoća bila blizanačka. No, s obzirom da nisam prokrvarila sama, u svibnju sam morala na kiretažu. Ne mogu ni opisati bol zbog gubitka trudnoće i činjenicu da moram na stol. Gledala sam trudnice sa velikim trbusima u čekaonici i pitala se "zašto baš mi?". Mislila sam da ću izgubiti svijest kada su me pozvali u ambulantu. Legla sam na stol tvrda od straha i odmah su mi dali injekciju (apaurinski koktel). U ustima sam osjetila okus peperminta i to je bilo posljednje čega se jasno sjećam. Ostalo se odvijalo kroz maglu - sa svake strane su me sestre držale za ruke, a netko mi je stalno postavljao pitanja: ime i prezime, datum rođenja, krvna grupa... Kao da su me namjerno držali budnom. Osjećala sam bol, ali kao da mi nije bilo važno i nisam mogla reagirati. Znam da sam kod svakog struganja stiskala manijakalno ruke i samo sam ponavljala: molim vas pazite, želim imati dijete jednog dana... Iako omamljena injekcijom, već tada sam u sebi pucala po šavovima. U nosnicama sam osjećala slatkast smrad sukrvice koji se miješao sa onim bolničkim mirisima. Kiretaža ne traje dugo, desetak minuta, no u tom vremenu se ruši sav unutarnji svijet. Prebacili su me na kolica, pa u krevet. Jednostavno i brzo, zar ne? No, taj košmar u glavi, osjećaj gubitka i bezdana, stotinu pitanja "što bi bilo kad bi bilo" i čitav niz koji počinje sa "zašto" nastavlja se danima i tjednima, ponekad mjesecima i godinama... Imala sam nešto što bi se moglo nazvati PTSP. Nestabilna raspoloženja i brizganje u plač nasred ceste, naizgled bez jasnog povoda... Dr. Blaić me dobro "očistio" i nije bilo fizičkih posljedica, ali nije mogao očistiti dušu... Uslijedili su mjeseci ponovnih pokušaja da bih u siječnju sljedeće godine ponovno ostala trudna. Opet euforija, no ovaj put protkana strahom koji se, na žalost, pokazao opravdanim. Ponovno stol, ovoga puta u drugoj ambulanti, i taj, već dobro poznati, prokleti okus peperminta nakon injekcije. Bol, praznina, očaj...

Da, rekao bi netko, naravno da si osjećala očaj kada si željela dijete. Ne zavaravajte se - dvije moje prijateljice prekinule su zdravu, ali neželjenu trudnoću. Nije mi bilo ni na kraj pameti da ikada sa njima polemiziram o toj odluci, niti da ih osuđujem, samo sam slušala priče. I one su preživjele bez većih fizičkih posljedica. U društvu i pred svojim dečkima nikada nisu odavale da ih nešto muči. I dalje su pile, ljubovale, provodile se, živjele... Tko ih je površno poznavao, imao je osjećaj da abortus na njima nije ostavio nikakvog traga. A ja sam slušala o tome kako su na njih zaista djelovale fotografije beba, mame s kolicima ili trudnice, o neprospavanim noćima i kreiranju 101 mogućeg scenarija kojima su možda mogle izbjeći taj čin, o strahu za buduće trudnoće i grižnji savijesti kada su ostale trudne... To nije samo stvar vjere, moralnih načela ili nekih drugih vrijednosti prema kojima se ravnamo u životu. To stanje je normalna posljedica činjenice da smo odgovorni za prekid jednog života koji nikome nije ni stigao napraviti neko zlo niti je kriv što je nastao i time nam "zagorčao život". No, u ovom slučaju nismo zgazili mrava ili ružnog pauka nego čovjeka.

Danas postoji toliko različitih načina kontracepcije o kojima već sve zna i Barica s placa. A da ne govorim da bi se bilo korisno zaštititi ne samo zbog trudnoće nego i zbog spolno prenosivih bolesti kojih ima hoy-hay. Zaista nije potrebno ovu lekciju naučiti na svojoj koži.

I za kraj, par sitnica:


Abortus je daleko najnepovoljnija mjera kontracepcije i predstavlja veoma neugodno iskustvo za ženu. Ipak, ukoliko je urađen pravilno i u odgovarajućoj ustanovi, rizici su minimalni. Dakle, u najvećem broju slučajeva neće ostaviti posljedice, ali nekada može doći do nekih komplikacija koje je potrebno da znate.
- Može doći do infekcije koja može zahvatiti matericu, jajovode, pa čak i trbušnu maramicu što može dovesti do neplodnosti
- Infekcija se ispoljava kroz jedan ili više znakova: krvarenje ili vaginalni sekret, bol i povišena temperatura.
- Zaostajanje dijelova posteljice u materičnoj šupljini, što se manifestira kroz uporna krvarenja ili krvarenja poslije pauze koja su praćena bolovima.
- Često psihičke posljedice abortusa mogu biti veće nego fizičke, posebno kod djevojaka/žena koje su željele dijete a morale su ga se odreći. Često se javlja i grižnja savjesti kod djevojaka/žena koje su bile neodlučne u pogledu trudnoće.


Mojoj nerođenoj djeci
(2005. - nemam nekog pjesničkog dara, ali barem sam se ispucala...)

Hladna bolnička soba
U ustima okus peperminta
Baca me u bunilo koktel apaurina.
Održavaju me budnom:
Vaše ime, godine, krvna grupa;
A sve je kao u snu, buncam ko od dobrog vina...
Iz utrobe mi doktor ostatke grebe
Stanice što trebale su biti moja djeca
Dvije nerazvijene gestacijske vrećice
Dvije moje nesuđene, malene srećice...
Al bunilo je jače od srca koje jeca.
Stišćem ruke sestrama, osjećam oštru bol –
«Još malo» govori mi nakaza u bijelom,
No sve mi je svejedno, što hoćeš radi s tijelom.
Ionako sam znala da umirem bar jednim dijelom...

«Gotovo je, bili ste hrabri»

Krvarim ostatke, porađam svoje snove,
Vrele mi suze vlaže suhi obraz.
U duši gorak dokaz da je pakao na zemlji
Vrištim stisnutih usta, ne mogu priznati poraz.
«Zašto daješ onoj koja neće,
a uzimaš tamo gdje goruća je volja?!
Zašto dozvoljavaš da tako strašno peče?
Zar mogu voljet više?! Od dobre bit još bolja?!
Čime ću bar jednu dušu zaslužiti..?»

Ali On šuti...
Molitva je ostala po hladnoj sobi kružiti
Kao avet,
Traži one što mi nije htio pružiti
Zove moje nerođene blizance,
Sestrice ili bratance,
Moje malene mrvice...
Prokleti smrad sukrvice...
----
I ponovno ta ista bolnička soba
U ustima mi ponovno okus peperminta
I sve se na ovom svijetu kreće
Umire se i rađa, al iz moje utrobe neće...
I ponovno neće...




Post je objavljen 30.06.2008. u 22:19 sati.