Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

SENZACIONALNO OTKRIĆE: PAPA JE VLASNIK U-KAPE...!


UVJETNI ZATVOR ZBOG USTAŠKIH OBILJEŽJA

Zagrepčanin Mladen Papa kažnjen je u ponedjeljak s mjesec dana uvjetnog zatvora i tisuću kuna zbog nošenja ustaške kape i crne majice s natpisima – Marko Perković Thompson, Za dom spremni, Ljuta trava na ljutu ranu. Dan ranije on je tako odjeven krenuo za Sošice gdje se kod jame Jazovka održavala komemoracija za pogubljene ustaše i domobrane nakon Drugoga svjetskog rata, ali stigao je samo do naplatnih kućica gdje ga je privela policija.

Ujutro oko osam sati Papa, rođen 1969. godine, ukrcao se u jedan od autobusa koje je unajmio Hrvatski obredni zdrug, organizator hodočašća. Na izlazu iz Zagreba, kod naplatnih kućica, odlučili su sačekati autobuse iz Slavonije i putnici su izašli protegnuti noge. Dok je mirno pušio cigaretu Papi je prišao policajac u civilu i naložio mu da pođe s njim radi kršenja zakona. Papa se pokušao izvući skidanjem kape, ali mu to nije pomoglo. Odmah je odveden u policijsku postaju Novi Zagreb gdje ga je saslušao policijski inspektor.

– Rekao sam policajcima: Ne mogu vjerovati da je hrvatska policija počela hapsiti ustaše. Oni su mi odgovorili da sam tek na Jazovci trebao staviti kapu na glavu i da mi se u tom slučaju ništa ne bi dogodilo. Nisu htjeli zažmiriti, no bili su prema meni skroz korektni, pričao nam je jučer Papa.

Nakon što je policijski obrađen sproveden je dežurnom prekršajnom sucu u Oranicama, ali radno vrijeme već je tada bilo završilo. S obzirom na to da je, kako se navodi u rješenju o pritvoru, bio Dan antifašističke borbe i da je Papa odbio alkotest, postojala je opasnost da on ponovi svoje djelo pa je do ponedjeljka ujutro zadržan u pritvoru prekršajnog suda.

– Kad me sutkinja primila skrenuo sam joj pažnju da ljudi u Kumrovec dolaze s petokrakama, a znamo da se pod tim obilježjem ubijalo ljude i 1945. i u Vukovaru 1991. Kazao sam joj i da nisam znao da je Zakon tako rigorozan. Ona je bila vrlo korektna i uvažila je da sam nezaposleni hrvatski branitelj i još za mene neke olakotne okolnosti. Da nije bilo nje uvjeren sam da bih završio u Remetincu, naglašava Papa dok nam pokazuje sudsko rješenje. U njemu navodi da se ogriješio o članak 18. Zakona o javnom okupljanju koji govori da je "sudionicima mirnog okupljanja i javnog prosvjeda zabranjeno nositi odoru, dijelove odore, odjeću, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili potiče na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti".

Zato u roku 15 dana Papa mora platiti 1.000 kuna. A mjesec dana zatvora s rokom kušnje od jedne godine dobio je zbog kršenja članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Uz to su Papi oduzeti inkriminirani odjevni predmeti, majica što ju je dobio na poklon od prijatelja i kapa koju je lani kupio na Bleiburgu. Papa, inače, za sebe tvrdi da uopće nema nacionalnih predrasuda.
– Da mi sad tu dođe Srbin, pozvao bih ga na pivo. Ne mrzim nikog.
On procjenjuje da će se ubuduće, u inat zabranama, sporne kape još više nositi.
– To vam je sigurno. Nedavno sam na Thompsonovom koncertu na Trgu bana Jelačića nosio ustašku kapu. Policija me valjda nije vidjela, ali su me spazile tri klinke i htjele su se sa mnom fotografirati, zaključuje Papa.

Novi list, 28.06.2008.
http://www.novilist.hr


Post je objavljen 28.06.2008. u 17:49 sati.