Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pentagon o jačanju talibana u Afganistanu

Talibani su se pregrupirali nakon svrgavanja s vlasti u Afganistanu i broj njihovih napada vjerojatno će se povećati ove godine, navodi se u izvješću Pentagona.

Ocjenjujući kako se nasilje pobunjenika intenziviralo, izvješće navodi kako su će se unatoč naporima SAD-a i koalicije da se zarobe ili ubiju njihovi ključni vođe, talibani vjerojatno "održati ili povećati opseg i tempo svojih terorističkih napada u 2008. godini".

Talibani su, ocjenjuje se, "evoluirali u tvrdokorne pobunjenike".

Istodobno, afganistanska vojska i policija napreduju sporije i još im nedostaje obuke.

Izvješće je objavljeno u petak, zajedno sa zasebnim planom za razvoj afganistanskih snaga sigurnosti.

Radi se o prva dva sveobuhvatna izvješća Pentagona u kojima se ocjenjuje napredak u Afganistanu.

U njima su opisani veliki problemi Afganistana, korupcija, ilegalna trgovina opijumom, kršenje ljudskih prava i spora obnova, kao i borba da se uvježba i opremi vojska i policija Afganistana.

Izvješće opisuje dvostruku terorističku prijetnju koja uključuje talibane ne jugu, i "složeniju, prilagodljiviju pobunu" na istoku. Nju čine različite skupine od Al Qaede, i afganistanskih ratnih vođa poput Gulbuddina Hekmatyara i njegove radikalne skupine Hezb-i-Islami, do pakistanskih militanata kao što je skupina Jaish-e-Mohammed.

Izvješće predviđa jačanje snaga pobunjenika na sjeveru i zapadu Afganistana.

SAD u Afganistanu trenutačno ima 32.000 vojnika, uključujući 14.000 u sastavu NATO-misije ISAF u sklopu koje se nalaze i vojnici Hrvatske vojske.

Prema podacima do petka, Ministarstvo obrane SAD-a je potvrdilo smrt 527 američkih vojnika u Afganistanu, zajedno s 310 pripadnika drugih koalicijskih snaga od početka intervencije 2001.

Post je objavljen 28.06.2008. u 11:47 sati.