Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/naturefriends

Marketing

Te fascinantne, lukave zvijeri...


Čini se da ovaj post i nije došao tako skoro i brzo kao što sam očekivala... Uglavnom, ispunit ću želju mojoj dobroj prijateljici Alexandri i ovaj post, i budućih nekoliko postova (budući da sve ono najvažnije ne stane u samo jedan post), posvetiti macama.

/


Mačka je trudna oko 2 mjeseca, točnije, 63-66 dana. Jedno leglo najčešće sadrži 2-5 mačića, koje se može odvojiti od majke s navršenih barem 8 tjedana (3 mjeseca). Prije ga nemojte odvajati od majke.
Kad mačić navrši 2 mjeseca, trebalo bi ga se cijepiti (posjetite veterinara).
Mačići počnu presti s tjedan dana starosti, a prestanu rasti s navršenom jednom godinom života.

Skrb o mačićima

Kad birate ime za svog mačića, imajte na umu da se mačke lakše odazivaju na imena sa što više samoglasnika (pogotovo I i U), te da je dobro dati ime koje nije predugo kako bi ga vaš kućni ljubimac što lakše upamtio, te se čak odazivao kada ga zovete.

Prehrana

Budući da života nema bez vode, i mačićima je ona potrebna. Kad dajete vodu mačićima, imajte na umu da ona ne smije biti prehladna, te da je treba često mijenjati.
Danas na tržištu postoji velik izbor već gotove (pripremljene) hrane za vašeg kućnog ljubimca. Stručnjaci kažu da ne postoji određena vrsta hrane koju vole sve mačke. Zato se i gotova mačja hrana proizvodi u nekoliko okusa, a koja odgovara vašem mačiću, otkrijte sami. Isprobajte nekoliko vrsta okusa, pa kad otkrijete što najviše voli (dok je još mačić, to će biti hrana s natpisom "Junior"), nemojte mu često mijenjati hranu jer promjene mogu izazavati želučane probleme vašeg mačića.
Također, tijekom kupnje imajte na umu da jeftina hrana i nije baš najbolja.
Mačićima nemojte davati kosti i sirovu ribu, a pogotovo ne slatkiše i čokoladu (slatkiši i čokolada su za gotovo sve vrste životinja otrov!).

/


Istina o mlijeku


Vaša mačka vjerovatno voli mlijeko. Pitanje je međutim, je li ono stvarno toliko dobro za nju? Iako prevladava mišljenje da ta dva pojma prirodno idu jedan sa drugim, nepobitno je utvrđeno da većina mačaka nije sposobna pravilno probaviti šećere koje sadrži mlijeko. To što u reklamama i na filmovima i dalje viđamo mačke kako piju mlijeko samo govori o inerciji po kojoj ljudi postupaju. Osim toga, samo mlijeko ima izuzetno malu hranljivu vrijednost za organizam mačke, pa će tako, primjerice, mačka koju hranimo samo mlijekom uginuti od loše ishrane. Unatoč svemu, mačke i dalje vole ukus mlijeka i ne obaziru se na znanstvena istraživanja...
Ako se pitate kako utvrditi moželi vaša mačka uspješno probaviti mlijeko, pratite njezino ponašanje i stolicu poslije davanja mlijeka sljedećih nekoliko dana. Najčešće se događa da mačka nakon što se hrani mlijekom ima proljev ili jede travu, što uglavnom znači da ima želučane tegobe. Puno lakše probavljuje jogurt, pa možete probati sa ovom zamjenom, ako zbog ničeg drugog, a ono kako bi mačka i dalje pila bijelu tekućinu koja sliči na mlijeko. Također možete davati mački vodu u koju ste usipali malo mlijeka, onoliko koliko je dovoljno da pobijeli i da dobije blagi miris...
Na tržištu se mogu naći i neke industrijski pakirane zamjene za mlijeko koje su proizvedene posebno za mačke, iako to njima nije uopće potrebno. Umjesto da bacate novac na takve proizvode, radije ga potrošite na ukusan komadić mesa koji će mački mnogo više koristiti.


Citat preuzet s www.cat-world.tk.Također vam preporučujem da istražujete taj site, jer tamo možete naći gotovo sve odgovore na vaša pitanja o mačkama.

Izbor zdjelice

Plastične zdjelice često mogu izazvati malene akne na bradi mačića koji jedu iz njih. Stoga se preporučuje da umjesto plastične zdjelice kupite čelične ili keramičke.


Citat preuzet s www.cat-world.tk.Također vam preporučujem da istražujete taj site, jer tamo možete naći gotovo sve odgovore na vaša pitanja o mačkama.

/Post je objavljen 27.06.2008. u 11:34 sati.