Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predstavljen A400M vojni transportni zrakoplov

Europa je danas predstavila vojni zrakoplov A400M pružajući javnosti prvi pogled na snažan turbopropelerski zrakoplov, izgrađen s namjerom da zemljama NATO-a osigura prijeko potrebni strateški zrakoplovni kapacitet.



Zrakoplov je razvila Europska aeronautička obrambena i svemirska kompanija (EADS) po cijeni od 20 milijardi eura, što je najveći zajednički europski vojni projekt, koji se, međutim, dugo prolongira zbog problema s konstrukcijom motora. Prvi sastavljeni zrakoplov izvučen je danas iz posebnog hangara u zračnoj luci u Sevilli i pokazan javnosti na ceremoniji kojoj je nazočio i španjolski kralj Juan Carlos.

Probni let zrakoplova A400M koji je bio predviđen za siječanj ove godine pomaknut je za jesen zbog toga što konzorcij Rolls Roycea i Snecme ima velikih problema s razvojem motora.

Izvršni direktor EADS-a Louis Gallois rekao je da bi probni let mogao biti organiziran u "rujnu ili listopadu". A400M je dizajniran kao europski odgovor na već pomalo zastarjeli Lockheed C-130 Hercules, iznimno moćan zrakoplov koji je bio u stanju vojnike i opremu transportirati na najteže svjetske destinacije.



Prije pet godina 180 komada toga zrakoplova unaprijed je prodano Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji, Luksemburgu i Turskoj. Još 12 ih je prodano izvan Europe, Južnoj Africi i Maleziji. Isporuka zrakoplova zasad kasni između šest i 12 mjeseci. EADS je prošle godine izgubio 1,4 milijarde dolara zbog kompenzacija uzrokovanih kašnjenjem.



A400M je prvi zrakoplov s četiri motora čiji se unutarnji i vanjski propeleri okreću u suprotnim smjerovima. To bi trebalo značiti da letjelica neće izgubiti stabilnost u slučaju otkazivanja jednog od motora. Prije probnog leta EADS još treba testirati motore zrakoplova što bi se trebalo obaviti u Britaniji. Nije najavljeno kada će to točno biti.

Foto: Reuters, Associated Press

Post je objavljen 26.06.2008. u 20:13 sati.