Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bespelj

Marketing

Ivandan

Danas, 24. 06. se u Podmilačju, malenom mjestu nadomak Jajca, slavi blagdan sv. Ive. Osim što se smatra jednim od najvećih svetišta u ovom dijelu Europe, to je i jedno od najstarijih svetišta u Bosni i Hercegovini.
Postoji i predaja o iscjeliteljskim moćima sv. Ive Podmilačkog pa se ovo svetište često naziva i «bosanski Lourdes».

Za blagdan sv. Ive vjernici hodočaste u to malo mjesto iz raznih krajeva BiH, Hrvatske i Europe. Prošle godine je na toj velikoj proslavi bilo 60 000 ljudi.

No, bez obzira da li vjerovali u moć ozdravljenja ili ne, bilo da su vjernici ili ne, tko god je bio na toj velikoj svečanosti nije ostao ravnodušan.

Da je bilo sve kako sam planirala i ja bih danas bila u Podmilačju….ali ima jedna poslovica koja kaže: «Ako želiš nasmijati Boga-napravi plan».
Kako ja volim planirati i pravim planove gotovo za sve što radim-mora da se Bog sa mnom često nasmije zubo

Prošle godine sam bila u Podmilačju u septembru. Bio je običan dan, sve je bilo mirno i tiho i napravila par fotografija (neke od njih sam već stavljala na blog). Vi si pokušajte zamisliti kako bi to izgledalo sa 60 000 ljudi.
Iako sam već bila u Podmilačju na dan Sv. Ive, teško si na temelju ovih fotografija to mogu predočiti.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Crkva sv. Ive izgrađena je sredinom 15. st. pod utjecajem kontinentalne i primorske tradicije građenja. Bila je to mala srednjovjekovna crkva koja je imala sve elemente srednjovjekovnih sakralnih građevina: lađu, svetište, sakristiju i toranj visok 29 m, s križem-37m. Toranj je izrastao iz pročelja koje je imalo bogato profilirani portal. No, 1910.g. prilikom gradnje nove crkve, srušeno je pročelje i toranj stare crkve te time uništena do tada jedina sačuvana srednjovjekovna katolička crkva u BiH. Međutim, za vrijeme rata-1993.g. crkva je srušena do temelja, kao i sve drugo vezano za to svetište-župna kuća, vanjski oltar, šetnice s klupama za ispovijed, gospodarski objekti.

Danas se u Podmilačju nalazi zavjetna crkvica sv. Ive, izgrađena nakon rata, u onom obliku i dimenzijama kakve je imala crkvica iz 15. st.
Na drugoj strani, u stijeni, gradi se nova crkva.

Image Hosted by ImageShack.us
Zavjetna crkvica sv. Ive

Image Hosted by ImageShack.us
Unutrašnjost crkve.

Image Hosted by ImageShack.us
Pročelje crkvice s dva kipa.

Brat mi je ispričao zanimljivost vezanu za ta dva kipa. Naime, kipovi potječu od prije rata. Iako je crkva bila sravnjena do temelja, ova dva kipa su se sačuvala-potpuno neoštećeni!. Pronađeni su pod blokovima razrušene crkve.

Image Hosted by ImageShack.us
Nova crkva u izgradnji

Naravno, nisam ove podatke izvukla iz rukava, a niti iz glave zubo već sam to pronašla na web stranici Župe Podmilačje.


Post je objavljen 24.06.2008. u 23:12 sati.