Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

condura croatica

Photobucket

Najstariji je to do sada pronađeni hrvatski brod čiji su ostaci (dva broda) pronađeni u mulju Ninske luke.
Zadarski Arheološki muzej radiokarbonskom metodom datirao je brodove u vrijeme kraja XI. i početka XII. stoljeća. U to vrijeme flota hrvatske države imala je u sastavu i sagene ali one nisu pronađene i sačuvane. Dubrovačka karaka i galiun iz kasnijih su vremena, kao i viška gajeta.
Condure su nakon dugotrajne i zahtjevne konzervacije izložene u Muzeju grada Nina, a 1996. godine stari kalafati iz Betine na otoku Murteru izradili su dvije replike. Sveučilište u Zadru pokrenulo je 2003. godine Međunarodnu regatu sveučilišnih osmeraca pod imenom Condura Croatica.

Photobucket

Coduru je opisao bizantski car - putopisac Konstantin Porfirogenet, i iz njegovih zapisa doznajemo da su Hrvati imali velik broj (oko 80) tih brodova. Dužine su 7-8 metara, i smatraju ih najmanjim ali i vrlo ubojitim ratnim brodovima.


Photobucket

11. srpnja ove godine ova replika condure s moje fotografije otputovat će u Brest na "Festival mora i mornara" i predstavljti će našu povijesnu flotu zajedno s još deset brodova: Falkuša Corneza Lisboa, Falkuša molo, Lađa, Bracera Gospe od mora, Leut Slobodna Dalmacija, Betinska gajeta Kurnatarica, Batana fiamita, Viški guc, i Hvarska gajeta.

Photobucket

Post je objavljen 24.06.2008. u 00:59 sati.