Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/janjoblog

Marketing

DOST MI JE NOGOMETA !

Danas ću vam, dico moja, čuda tega reč i napisat, jerbo se malo smirila Hrvacka i ni trublji ni larme, ni luđačkih vožnji po gradu, kanda je nastupil jučer i danas dan žalosti, ne samo u našemu malemu gradu van i u celoj zemlji Hrvackoj.
Dva čedna ni me doma niki gledal.ni me niš pital, samo se čekalo da počnu utakmice i da se gleda 22 junca ki će kega u Evropi bolje nadigrat i ki za više euri za svoje gospodare zaigrat. Ni se niš delalo, mozak je bil sav zaokupljen samo šarum loptum, a roba je bila na kockice, auti su imali zastavice na kockice, sve se je skockalo i na kraju, niš, ode mast u propast.
Ma u isto vrime su Irci izdivanili na referendumi da neće proširevat Evropsku uniju u koj smo mi trebali bit najbolji u nogometu, ali to ni bilo važno, samo Stipe naš je rekal da to ne vredi za nas i našu Hrvacku i da su to Francuzi rekli da se ne bi još ki predomislel u Evropi pa da narod njihov nebi bil neozbiljan i odbil predlog vlasti, ali kad se javila šefica od njemaćke vlasti, taman smo izgubili nogomet protiv Turki ki se isto natječu ne samo u nogometu van u u politiki da bi zašli u Europu.
Ovo je igranje i ganjanje lopte jako lipo iskoristil svaki političar u našoj zemlji jerbo se lipo odmaral, ni ga niki niš pital, mogal je delat kaj god će i dignit energente do neba, izmislet poreze do Marsa, niki se nebi ni osvrnil. Kad se malo oladimo od žalosti morda ćemo se vrnit na našu sadašnjost i na naš Hrvatski dan.
Ni to niš, nego su pomešale Mare i teta Roža nogomet i Evropsku uniju i teta Roža me ošpotala ko zadnju prasicu zač nisan zela rubac na kockice kad gren po dvoru kokoše ranit i prasce pojit, i kakovu maju za u grad pojt, zač se primamo u Evropsku uniju i sad će baš zet onu krušku tepku mojoj Mari o koj san već pisala i neka će i bože daj je zeli!? E kakovi smo mi, samo nek je zlo u tuđem dvoru i u tuđoj kući, onda je nam lipo i dobro .
Ja gledan ki je vrag tetu Rožu spopal, kaj ona tepe o tepki i Uniji, a ona sirotinja kako slabo čuje tako je mislela da ako budemo prvi u trčanju za loptum da ćemo pojt u Uniju.
Ma mahnila sam rukum i prošla nabrat ribizli, bože mi prosti našega naroda, nit kaj razumi niti kaj zna!
A moja Mare, je imela fertun na kockice, ma je jutros obukla onaj na male bele puže kaj san joj ja za osmi Mart darovala. Nisan je tila niš pitat, jerbo kad ga je dela nase ni me tila ni gledat, samo ispod oka u me šliljela, a ja san znala da će ona dojt na moje.
I danas lipo, Mije, dica, svi spidu, divanu kako su suci krivi i Turki kaj je sve na njivoj strani i lipo projden od njih obajt svoje lipe njive, naberen višanj i naredin štrudl i sakrin ga. Ma su svi po kući njušili kaj to miriši, ja san ga u špajzu zaklenila a ključ u žep..
Posle južine, vuču se kaj krepeni po kući, a ja zela lipo komad štrudla, mrzlega, dela gori prst šlaga i jim.
- Janjo, pa ti si pekla štrudel?, pita Mije.
-Jesam Mije, dva pleha..
-Pa kaj češ jist sama?
-Ču Mije!
-Pa zač Janjo, uvik si za sve naredila, i za dicu i za susede i ako ki dojde?
- Nek vam Bilić da štrudli, bute sretni da san vam i juve skuhala i pile spohala!
- Do navečer niki neće ni probat mojega štrudla, da se raspuknete, ki je višnje bral, ki ih je čistil, ki testo mesil i rastezal, ki se paril u letnjoj kuinji i pekal, vi nemorete od žalosti jist…
- Pa a, Janjo, nemoj bit takova, pa kaj smo mi tebi naredili, kaj smo gledali nogomet?
- E lipo mene ni bilo dva čedna u vašim glavam, samo nogomet, samo jedanajst junci s jedne i jedanajst junci s druge strane kaj lipo trošu novce po Evropam i naganjaju eure i delaju sebi reklame da se bolje prodaju u svitu i da ne platu Hrvackoj porez. Kuliko je potrošeno novac na te bedastoće, niki ni niš delal, svi ste obnevidili od tega, trošili ste kaj ludi, a sad dolazi pondeljak, nemojte mi samo divanit poć je benzin, poć struja, poć kruh, kulko košta krema za cipele ?
- Janjo, nemoj bit takova, mi muški smo ponosni kad naši pobidu kadi u svitu ?
- Ma nemoj, a kad ćete vi muški reda naredit u svojemu dvoru, u svojoj državi, tako si i prije poludel za Hrvacum pa si ostal i bez posla i bez poduzeća, dal vi nemorete mislet na dvi stvari, van uvik samo na jednu i to onu ku vam podmetnu ?
- -Janjo, pa misleli smo kako je krenilo ..'
- Ma Mije blesavi, i svi oko mene, uvik vi navijate srcum i dušum i onda, kaj ti imaš od tega, kaj Mije? Ponosan si, nač' Ja bi se dičila da moremo živet od tvoje pemzije, da morem pojt na more sa nukin deset dani, da projden kupit kakove lipe forange, da si malo uredimo stanje i kuću, kaj ću se dičit, nač Mije, to ni moje, to je njovo, njiova igra i njiova pobeda i njiov gubitak. Kaj ne vidiš da sve kaj postoji iskoristu da niš ne pitate i da niš ne mislite samo ono kaj vam reču. Ma Mije moj, niš te ne žalin, niš, trebalo ti je bit i gore, lako ti svaki zame kaj god će kad neznaš čuvat i pazit nase. Tetreb, tetreb u parenju si bil dva čedna, i ti i Mare i suseda i gluha Roža, samo ste gledali kaj će Bilić divanit, ni niš naređeno. Kaj samo meni mozak mora delat, sram te bilo Mije, nisi me vridan!
Pokunjil se moj Mije i prošal pod orah na klupicu sest i mislet, zač je njegova Janjo tako grdo divanila, a dogajale su se velike i važne stvari, puno važnije od mojega prašenja zlatic i špricanja protiv plemenjače. Neka misli, kaj je važnije, Rašić ili vatreni, Janjo ili Bilić?
Evo tako vam je to prošlo pri meni doma, ni bilo puno divana ni puno griha, pitan se samo bil bilo tako da smo pobidili, za dva čedna bi nas preselili na Sjeverni pol da nebi ni primetili.
U mojemu malenem Ogulinu, ta dva luda čedna trajale su bajke, nisam mogla pojt niš videt, nučica je imela školu i nuki istom, puno su morali učit i pisat zadnji čas ispite, ali kaj moremo, valja se bajke moraju delat za one velike ki moru pojt, a ne za ove male ki bi u njih još mogli i poverovat ?
Valja će do jutri projt ta žalost, pa će se morda ljudi vrnit iz ludila u kakov normalan životi svojem svakodnevnem poslu i dužnosti.
Ajte bok !
Janjo, 22. lipnja 2008.



Post je objavljen 22.06.2008. u 21:39 sati.