Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusija ne želi širenje NATO-a na istok

Ruski ministar vanjskih poslova pozvao je u petak Sjedinjene Države da odgode raspoređivanje proturaketnog štita u Europi, kao i daljnje širenje NATO-a na istok.


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ministar Sergej Lavrov ocijenio je u govoru na međunarodnoj konferenciji o Rusiji u 21. stoljeću da je povjerenje između Rusije i SAD-a danas na nižem stupnju nego tijekom Hladnoga rata. Upozorio je da će ignoriranjem ruskih primjedbi Washington i njegovi saveznici naštetiti ionako napetim odnosima.
Lavrov je istaknuo kako je "vrlo važno sve to zaustaviti i zamrznuti", dodavši da svi kontroverzni projekti "moraju stati". Ruski ministar je rekao da bi novi pakt o sigurnosti u Europi, koji je predložio ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, mogao prevladati podjele nalik onima iz Hladnog rata.

Ovakve poruke iz Rusije dolaze redovito s nižih pozicija, ali se sve češće čuju i s državne razine. Vijeće NATO-Rusija, koje je nedavno zasjedalo na razini ministara obrane u Bruxellesu, međutim, tvrdi da su odnosi između Rusije i NATO-a dobri, unatoč očitoj razlici u mišljenjima.

Kakav god bio stav Rusije, a očigledno se odnosi prvenstveno na Ukrajinu, kao i na Gruziju, glavni je tajnik NATO-a dobro primjetio da će o odluku o širenju Saveza donijeti države članice NATO-a i samo one. Odluka država koje žele pristupiti MAP-u, naglašava se iz Bruxellesa, suverena je odluka naroda, a ne inozemnih sila.

Vedran Obućina

Post je objavljen 20.06.2008. u 16:14 sati.