Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mirinemir

Marketing

Višnja

Vrijeme je višanja; koštunjavog voća, pomalo kiselkastog okusa. I dok u trgovinama kupujemo neki proizvod od višnje, možda se i ne pitamo koliko je dug put od same voćke do tog proizvoda. Pa zar nije najjednostavnije samo kupiti i ne zamarati se o bilo kakvom porijeklu.
Dakle, blago nama koji u svom vrtu imamo bar jednu višnjicu, jer su ove godine jako rodne i samo čekaju da ih netko obere. Kada se oberu slijedi pranje u vodi , a zatim čišćenje od koštica. A onda zavisi što volimo, što nam je najbrže, jer mogućnosti su raznolike. Možemo samo očistiti višnje i spremiti u zamrzivač, možemo pripremiti sok ili kompot od višanja. Moja mama pravi pekmez i za svaku je pohvalu . Po meni možda najjednostavnija varijanta je pripravak “ višnjevače”, slabije alkoholno piće, slatkastog okusa, u prvom redu za žene, ali piju ga i naši muškarci. Možda će nekog zanimati recept, pa evo ja pravim na ovaj način; dobiven od mojih susjeda. Oprane višnje (cijele, s košticama) slažu se u veliku staklenu posudu; red višanja , red šečera , tako dok nije posuda puna koju poklopimo tanjurićem. Ostavimo posudu vani oko šest tjedana, ocijedimo i kratko prokuhamo. Sipati u boce, otprilike osam dcl tog pripravka i dva dcl rakije; naravno ako netko želi jači okus sipa više rakije. I to je to, I onda “ živjeli”!


Post je objavljen 19.06.2008. u 11:52 sati.