Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjiznicari

Marketing

Manifest knjižničara 2.0

Kako sam se povodio točkom iz manifesta koja kaže: Neću čekati da nešto bude savršeno prije nego to objavim, već ću stvari mijenjati u hodu na temelju povratne informacije korisnika. objavio sam prijevod prije no sam otklonio neke nezgrapnosti. Moglo bi se tu još raditi, ali uputa je jasna :-)
Inače u Iloku je bilo super! Obožavam taj grad, pogotovo zidine, dvorac i podrume.
Prilikom predstavljanja bloga pročitao sam i Manifest. Imao sam osjećaj kako da čitam pionirsku zakletvu. Zaboravio sam UDK tablice pa nisam mogao izvesti ono s jednom rukom na srcu, a drugom na UDK tablicama.
Dakle, Manifest knjižničara 2.0 drugi put:


- Prihvatit ću činjenicu da se okruženje informacijske kulture vrtoglavo mijenja te da knjižnice trebaju pozitivno reagirati na promjene kako bi osigurale izvore i usluge koje njihovi korisnici trebaju i žele.
- Upoznavat ću informacijsku kulturu korisnika i tražiti načine kako naučena znanja ugraditi u knjižničarske usluge.
- Neću kukati i biti negativan glede moje knjižnice, ali ću iskreno pokušati sagledati trenutno stanje i težiti promjenama.
- Postat ću aktivni sudionik u napredovanju knjižnice.
- Prihvatit ću činjenicu da se knjižnice sporo mijenjaju te ću raditi zajedno s kolegama kako bi svi brže prihvaćali promjene.
- Hrabro ću predlagati nove usluge i nove načine pružanja usluga, čak i ako neki od mojih kolega budu protiv toga.
- Uživat ću u uzbuđenju i zabavi pozitivnih promjena i prenositi to na svoje kolege.
- Napustit ću prijašnje načine rada ukoliko postoje bolji, iako su se stari načini u početku činili sjajnima.
- Prihvatit ću eksperimentalan pristup promjenama i rado ću pri tome griješiti.
- Neću čekati da nešto bude savršeno prije nego to objavim, već ću stvari mijenjati u hodu na temelju povratne informacije korisnika.
- Neću se bojati Google-a ili sličnih pomagala, nego ću ih svakodnevno koristiti kako bi korisnicima osigurao izvrsne knjižničarske usluge.
- Izbjegavat ću korisnicima nametati knjižničarski način razmišljanja te ću oblikovati usluge tako da oslikavaju želje i očekivanja korisnika.
- Rado ću komunicirati s korisnicima, bilo on-line , bilo u osobnom kontaktu kako bih unaprijedio svoju profesiju.
- Kreirat ću otvorene web stranice na kojima se korisnici mogu pridružiti knjižničarima u izgradnji zajedničkih sadržaja kako bi proširili iskustvo učenja i osigurali pomoć svojim kolegama.
- Zalagat ću se za otvoreni pristup katalogu koji osigurava interaktivne sadržaje prilagođene korisničkim očekivanjima u okruženju on-line informacija.
- Ohrabrit ću svoje osoblje da otvori blog.
- Svojim ću aktivnostima učiniti dostojnim važnu ulogu knjižničara u svim oblicima informacijske kulture.


Post je objavljen 19.06.2008. u 10:58 sati.